Hlavní obsah

Basketbalový veterán Jelínek brzy pokoří legendu

CHOMUTOV

Na vstup do basketbalové historie se chystá 37letý hráč Chomutova Josef Jelínek, bývalý vynikající reprezentant a dodnes nepřehlédnutelná postava domácích palubovek. V sobotním utkání v Ústí nad Labem zatížil konto soupeře 21 body a chybí mu pouhé tři body k vyrovnání zdánlivě nepokořitelného výkonu legendárního Kamila Brabence (11 029).

Foto: PRÁVO

Josef Jelínek míří za rekordem.

Článek

Uznávaný kanonýr už nepochybuje o tom, že neuvěřitelná meta padne v příštím kole při zápase Chomutova s Trigou Brno.

Žena a děti u slávy nebudou

Koho budoucí rekordman pozve na oslavy do chomutovské haly? "Určitě přijedou rodiče. Bohužel ale při té slávě budou chybět manželka i moje děti. Ve stejný den mají zápasy v mládežnických soutěžích a žena je musí obhospodařovat," vykládal Jelínek, jenž si váží šance, jakou mu v této sezóně poskytl Chomutov.

"Klubu jsem enormně vděčný, že ještě můžu působit v lize. Přál bych si, aby mi chomutovští diváci zatleskali a poté mohli zažít naše vítězství nad Trigou. Mám radost, když se něco povede. Basketbalu dávám celé srdce a se stejným zaujetím bych hrál třeba i za Třeskoprsky," tvrdil veterán.

Dvacet let rychle uteklo

Své první ligové koše zaznamenal v dresu Zbrojovky Brno v sezóně 1984/85. "Na to si vzpomínám naprosto přesně. Debutoval jsem v závěru střetnutí s SVŠT Bratislava. Během tří minut jsem dal čtyři nebo šest bodů, když jsem se ocitl na hřišti společně s tehdejšími hvězdami Brabencem, Havlíkem, Okáčem a Nečasem, za hosty hráli Matický, Stopka, Orgler. Těch dvacet let uteklo strašně rychle," vzpomínal Jelínek.

Do tuzemských statistik se mu nezapočítávají body vstřelené během tříletého angažmá v rakouském Klosterneuburgu. "Tam jsem přitom prožil asi nejplodnější období. V roce 1994 jsem proti Mariboru v Koračově poháru zaznamenal 63 bodů," přidal matador další údaj ze své obdivuhodné kariéry.

S jakými pocity Jelínek přebírá pomyslnou štafetu od rekordmana Brabence? "Každý z nás něco dokázal a nemíním rozebírat, kdo víc a kdo míň. Kamil byl při mých začátcích v mé nynější pozici. Měl už něco za sebou, kdežto já se snažil teprve prosadit. Společně jsme hráli tři sezóny, poté mě rok trénoval. Jsme rozdílné povahy a respektoval jsem i věkový rozdíl, jako kamarádi jsme ale na pivo nechodili," uzavřel Jelínek.

Ligoví střelci
Brabenec11 029
Jelínek11 026
J. Zídek st.10 838

Reklama