Hlavní obsah

Mladou volejbalovou reprezentantku údajně popravil Tálibán přímo na ulici, rodina to popřela

Kábul/Praha
Aktualizováno

Mládežnická volejbalová reprezentantka Madžábín Hakimiová je podle zahraničních médií po smrti. O život ji měl připravit Tálibán, který měl snímky z kábulské popravy dokonce publikovat na internetu. V rozhovoru pro Persian Independent to pod pseudonymem řekl jeden z jejích trenérů. Její rodina ale informace o vraždě popřela. Tálibán prosazuje právo šaría, ostře se staví proti sportování žen v Afghánistánu. O svůj život se v blízkovýchodní zemi obávají další sportovkyně.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Bojovníci Tálibánu se neštítí vykonávat kruté rozsudky poprav přímo na ulicích. Ilustrační foto.

Článek
Fotogalerie

Podle amerického deníku New York Post patřila Hakimiová k nejlepším hráčkám Kábulského městského volejbalového týmu. Vojáci Tálibánu, pátrající v hlavním městě Afghánistánu po sportovkyních, ji měli dopadnout na začátku října. Přímo na ulici jí měli setnout hlavu a snímky z hrozivé události následně nahrát na internet.

V rozhovoru pro arabskou mutaci britského deníku Independent to anonymně řekl jeden z volejbalových trenérů. Její rodiče prý byli varováni, aby o tom nemluvili. Proto se hrůzná událost do médií dostala až nyní.

Zpráva o krutém osudu mladé volejbalistky obletěla svět. Indický server Alt News, který se zaměřuje na vyvracení falešných zpráv, ale přinesl svědectví její rodiny, že zemřela už 6. srpna. Nebylo to rukou příslušníků Tálibánu, i když přesné okolnosti jejího úmrtí nebyly zveřejněny. Jako důkaz jeden z příbuzných poskytl fotografii jejího náhrobku se srpnovým dnem úmrtí. Nic to nemění na faktu, že po srpnovém převzetí moci Tálibánem se V Afghánistánu řada sportovkyň obává o život.

Radikální islamistické hnutí se řídí přísným právem šaría, které zásadně omezuje práva žen. Ženský sport představitelé Tálibánu označili za nepřípustný. Kvůli obavám o svou bezpečnost řada sportovkyň zemi opustila.

Z mládežnického volejbalového týmu se to ale podařilo jen dvěma dívkám. Anonymní trenér označil situaci za kritickou. "Všechny hráčky volejbalového týmu i ostatní sportovkyně žijí v zoufalství a strachu. Každá je nucena uprchnout a ukrývat se na neznámém místě," řekl.

Údajným zavražděním Hakimiové se zabývá i Mezinárodní volejbalová federace (FIVB). "FIVB ví o informacích, které přicházejí z Afghánistánu. Naléhavě požadujeme vysvětlení a přesné posouzení současné situace," uvedla ve vyjádření pro server insidethegames.

Volejbalové reprezentantky žádaly zahraniční organizace, aby jim pomohly dostat se ze země, ale zatím neúspěšně. "Naše hráčky, které žijí v provinciích, musejí utéct a žít jinde. Dokonce pálily své sportovní vybavení, aby zachránily sebe a své rodiny. Bojí se. Mnoha našim hráčkám mnohokrát vyhrožovali jejich příbuzní, kteří patří k Tálibánu nebo jsou jeho příznivci. Nechtějí, aby měly cokoliv, co má něco společného se sportem. Tálibán vyzývá rodiny, aby nedovolily dívkám provozovat sport, jinak budou čelit mimořádnému násilí," řekla v září BBC trenérka Zahra Fajazíová, která má za sebou sedmiletou reprezentační kariéru. Podařilo se jí uprchnout do Británie.

Z Afghánistánu se s pomocí federace FIFA, Kataru a Albánie podařilo ve čtvrtek uniknout 57 lidem, zejména ženám a dětem, které měly být napojeni na afghánský fotbal a basketbal. V minulém týdnu se ze země podařilo uprchnout přibližně sto sportovcům, zejména fotbalistkám.

Reklama

Související témata: