Hlavní obsah

Brňankám opět uniklo finále Euroligy

PÉCS

Obhajoba třetího místa v Evropské lize basketbalistek čeká hráčky Brna. V pátečním semifinále soutěže totiž nestačily na polskou Gdyni a po prohře 52:57 jim počtvrté uniklo finále. Duel o bronz sehrají Brňanky v neděli od 15 hodin s maďarským MiZo Pécs, o konečné vítězství se tentýž den vpodvečer utkají hráčky Gdyně s francouzským Valenciennes.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Ilustrační foto

Článek

Brňankám vyšel dokonale nástup, hned z prvního útoku dala Machová trojku a úspěšný pokus dodal celému týmu sebevědomí. Na rozehrávce dirigovala brněnské akce Hamzová, kterou dal po týdenních problémech se zády a třísly do pořádku až před utkáním doktor Vrba.

Večeřová dokázala uhlídat 213 centimetrů vysokou Dydekovou a navíc i často zakončovala podkošové akce a společně s Kováčovou sbírala odražené míče.

Po pěti minutách vedly české mistryně už 13:4, jenže v dalších třech minutách je postihl střelecký výpadek. Polky začaly hrát agresivněji v obraně a soupeřky už tolik nepouštěly do střeleckých pozic.

Naopak se na jejich straně prosazovaly zejména obě americké posily Powellová a Melvinová, které zakončovaly akce jedna proti jedné vždy střelbou na koš. Gdyni se postupně podařilo snížit až na 15:11.

Obrana Gdyně činila problémy

Také vstup do druhé čtvrtiny okořenila Vítečková tříbodovým košem a vzápětí ji napodobila pivotka Šarenacová. Desetibodový náskok však bojovně hrající basketbalistky Gdyně po přechodu na osobní obranu opět stáhly až na tři body.

Trenér Bobrovský poslal za stavu 21:18 na hřiště hlavní opory Machovou s Hamzovou a do hry Brňanek se opět vrátila koncepce. Slibný šestibodový náskok ale ukrojila košem v závěrečné sekundě před přestávkou po individuální akci Powellová.

Po změně stran přešla Gdyně na pohyblivou zónovou obranu, s níž měly Brňanky značné problémy, neboť se téměř vůbec nedostávaly ke střelbě a v přeplněném podkošovém prostoru se neprosazovaly.

Brno nápor do konce nedotáhlo

Polky postupně srovnaly krok a ve 26. minutě po trestných hodech Bibrzycké poprvé v zápase vedly 34:32 a po dalších trestných hodech svůj náskok zvýšily na 38:32. Navíc brněnské pivotky sbíraly osobní chyby - ve 27. minutě se vyfaulovala Kováčová a o dvě minuty později přišlo nejcitelnější oslabení po odchodu Večeřové.

V závěrečné čtvrtině vyburcovala Brňanky k náporu Machová, které se začalo dařit střelecky. Ještě tři minuty před koncem vykřesaly české mistryně naději na zvrat, když snížily na 50:53. Žirková ale neproměnila ani jeden trestný hod a naopak po jejím faulu Mizrachiová potvrdila šestkami vítězství a postup Gdyně.

Evropská liga basketbalistek - semifinále:
Brno - Gdyně 52:57 (15:11, 29:25, 36:42)
Nejvíce bodů: Machová 14, Vítečková 10, Veselá 9, Večeřová 7, Hamzová 5, Šarenacová 5, dos Santosová 2 - Mizrachiová 11, Vodopjanovová 10, Bibrzycká 10, Powellová 9, Melvinová 8. Rozhodčí: Drabikovskij (Ukr.), Chaves (Šp.). Fauly: 28:18. Trestné hody: 12/7 - 30/18. Trojky: 5:1. Diváci: 5000. Nejlepší hráčka: Machová.

Reklama

Související témata: