Hlavní obsah

Indiana deklasovala v play-off Welschův Boston

NEW YORK

Basketbalista Jiří Welsch má za sebou jako první Čech start v play-off zámořské NBA, na premiérové vítězství si ale bude muset počkat. Boston podle předpokladů nestačil v sobotu v Indianapolisu na nejlepší celek základní části soutěže Indianu a prohrál úvod série hrané na čtyři vítězství 88:104. Druhý zápas se hraje na stejném místě v úterý.

Článek

Domácí týmy uspěly i v dalších sobotních zápasech - vysokou výhru 107:83 si připsalo New Jersey nad New Yorkem, obhájci trofeje ze San Antonia pokračovali ve vítězné sérii z konce základní části a pod vedením Tima Duncana (26 bodů) porazili debutanty v play off z Memphisu 98:74. Zato Los Angeles Lakers se nadřeli, než porazili 72:71 Houston.

Welsch nechyběl v základní sestavě a okořenil svůj debut v play off šesti body, stejným počtem doskoků a čtyřmi asistencemi za 30 minut pobytu na hřišti. "Jsme tým, který v sezoně dokázal vyhrát v Minnesotě nebo v New Yorku," řekl Welsch ještě před startem série listu Boston Herald. "Bude to těžké, ale myslím, že máme šanci." V zápase o ni ale Boston přišel už během katastrofální druhé čtvrtiny, kterou prohrál 14:35.

Lídr Celtics Paul Pierce zaznamenal 20 bodů a 10 doskoků, ale život mu ztrpčoval Ron Artest a přinutil jej například k osmi ztrátám míče. Kandidát na cenu pro nejlepšího obranáře ligy zářil i v útoku, kde jej měl na starosti český reprezentant. Dal přes Welschovu snahu 24 bodů a vyrovnal se svým přínosem hvězdě Indiany Jermainu O'Nealovi, který ještě k tomu doskočil 11 míčů.

"Soupeř je skvěle připravený, my ho nedonutili ani pořádně zapnout v obraně. Posílali jsme mu míč do rukou, unáhleně stříleli, a když jsme začali rozumněji, hned jsme z té správné cesty sešli. Nedělali jsme věci, kterými se vyhrávají zápasy," zlobil se Pierce.

V 'bitvě o New York' odskočili Nets soupeři až ve druhém poločasu. Místy vypjatý zápas vyvrcholil za rozhodnutého stavu faulem domácího Jasona Collinse na Tima Thomase, který musel se zhmožděnými zády opustit halu v sanitce a strávil noc v nemocnici.

Zápas v Los Angeles byl zase duelem gigantů Shaquilla O'Neala a Číňana Jao Minga. Domácí kolos z něj vyšel výrazně lépe - zatímco houstonský pivot dal 10 bodů a doskočil 11 míčů, O'Neal se zaskvěl čísly 20 a 17 a navíc byl autorem rozhodujícího koše 17 sekund před koncem.

Play-off NBA, 1. kolo
Východní konference
Indiana - Boston 104:88, stav série 1:0
Nejvíc bodů: Atrtest, J. O'Neal 24 - Pierce 20.
New Jersey - New York 107:83, stav série 1:0
Nejvíc bodů: Jefferson 21 - Hardaway 18.
Západní konference
San Antonio - Memphis 98:74, stav série 1:0
Nejvíc bodů: Duncan 26 - Wells 16.
LA Lakers - Houston 72:71, stav série 1:0
Nejvíc bodů: S. O'Neal 20 - Francis 18.

Reklama

Související témata: