Hlavní obsah

O volejbalovém titulu rozhodne až pátý zápas

PRAHA

Ani na druhý pokus se volejbalistům Odoleny Vody nepodařilo v domácím prostředí ukončit bitvu o titul. Liberec ve čtvrtek vyhrál 3:2 a vrátil finálovou sérii pod Ještěd, kde se bude hrát v neděli od 18:00 rozhodující duel. Bronzové medaile si zajistili hráči Opavy, kteří na svém hřišti porazili Příbram 3:2 na sety a sérii vyhráli 2:1 na zápasy.

Článek

Počáteční dvoubodové vedení Dukly srovnal Rybníček dvěma úspěšnými bloky, rozhodující moment v prvním setu přišel už v jeho půlce. Odolena Voda si nedokázala přihrát, Liberec takticky hledal nejisté libero Polanského i Štokra. Od stavu 13:12 Polanský čtyřikrát špatně přihrál, hosté se dostali na koně a sadu zakončili symbolicky: Štokr si na Zadražilův servis na čáře jen nejistě sáhl.

Po změně stran zůstal na hřišti Štokrův náhradník Sekanina, o chvíli později Polanského vyhnal z hřiště Steffan a Odolena Voda na chvíli hrála bez libera. Domácí totálně opustila víra ve vlastní schopnosti a za hrozivého stavu 13:20 domácí trenér Licek s hlavou v dlani přemýšlel, co s mančaftem udělat. Chanci, už znovu se Štokrem v sestavě, se podařilo ještě snížit na rozdíl čtyř bodů (18:22), ale rozjetý Liberec měl dost času i klidu set zakončit.

Pak se ale karta zcela obrátila, servisem začali tlačit domácí a zázračně se vyhrabali z krize. Prosazovali se více v útoku a stav 14:10 byl znamením pro hostujícího kouče Broma vzít si oddechový čas. Definitivně vrátily Odolenu Vodu do hry dva vydařené bloky: Pakosty na Dittricha a Masného na mnohem vyššího Bicana. Když přidal Štokr přímý bod z podání, vedli domácí už 17:11 a fanoušci ožili.

Liberečtí hráči totálně znejistěli, nezachytili začátek čtvrtého setu a přihrávka pořád nebyla ideální. V útoku držel Odolenu Vodu spolehlivý Štokr, kterému se dařilo uhrávat nouzové vysoké míče, nervy pracovaly tentokrát na straně Dukly a Brom sáhl k výměně nahrávačů. Ticháček už zázrak nepřinesl, drama vrcholilo v pátém setu.

Bronz vybojovala Opava

Volejbalisté Opavy korunovali svou první sezonu v extralize bronzovými medailemi. Severomoravský celek v dnešním rozhodujícím třetím zápase série o třetí místo porazil na domácí palubovce Příbram po infarktové koncovce 3:2 a sérii vyhrál 2:1.

Úvodní set začali lépe hosté. Domácí sice otočili na 12:10, v závěru však hodně kazili a do vedení se dostala Příbram. Ve druhé sadě se prosadili domácí tvrdým útokem i dobrými bloky a vyrovnali, třetí sadu však opět získali Středočeši.

Ve čtvrtém setu Opava vedla 12:4, nakonec si však tie-break vynutila až v koncovce díky vítězství 25:23. V rozhodujícím setu měla více sil i štěstí. Ačkoliv se hraje jen do 15 bodů, rozdíl musí být o dva, a tak zvítězila až v poměru 31:29. Opavští, kteří proměnili šestnáctý mečbol, tak získali potřebnou druhou výhru v sérii a vybojovali cenný kov.

Příbram skončila třetí před dvěma lety, tyto medaile jsou zatím její poslední.

Extraliga volejbalistů
finále, 4. zápas
Odolena Voda - Liberec 2:3 (-21, -21, 17, 17, -13)
Rozhodčí: Labašta, Fink. Čas: 108 min. Diváci: 900
Stav série: 2:2
o 3. místo
Opava - Příbram 3:2 (-20, 21, -24, 23, 29)
Rozhodčí: Antušák, Blažek. Čas: 135 minut. Diváci: 750
Konečný stav série: 2:1

Reklama

Související témata: