Hlavní obsah

Porazil nás lepší tým, řekl vyřazený Welsch

Český basketbalista Jiří Welsch a jeho Boston Celtics už mají po sezóně. V polovině dubna sice nejslavnější klub historie NBA slavil postup do play-off, ale jeho cesta ve vyřazovacích bojích skončila nejrychlejším možným způsobem po čtyřech zápasech. V prvním kole play-off Boston hladce vyprovodila favorizovaná Indiana, nejlepší tým základní části soutěže.

Foto: internet

Jiří Welsch už v NBA skončil.

Článek

Série skončila čtvrtým triumfem Indiany v neděli a dnes vedení klubu s hráči hodnotilo ročník. "A v úterý to rozpustíme. Začíná volno," řekl Welsch, jediný český basketbalista v nejlepší soutěži planety.

Při posledním sezení Celtics netruchlili. "Měli jsme složitou sezónu. Tým prošel spoustou změn, v průběhu sezóny navíc odešel trenér. I majitelé nám říkali, že play-off bylo v této situaci úspěchem," poznamenal Welsch. Přes léto prý vedení hodlá posílit tým tak, aby v příští sezóně došel dál. První změna se dotkne obsazení trenérského postu, kde podle dnešního verdiktu vedení skončí prozatímní kouč John Carroll.

Ze svého premiérového play-off si odnesl Welsch řadu nových zážitků. "Hlavně jsem poznal, že základní část je úplně o něčem jiném. V play-off je všechno mnohem intenzivnější, začíná to už detailnější přípravou na zápas. Také hra samotná je mnohem víc fyzicky náročná. Každý chce na hřišti ukázat, že je připraven udělat pro výhru maximum," postřehl český reprezentant.

Rozpaky zapomenuty

Dvoumetrové křídlo nechalo zapomenout na rozpačitou nováčkovskou sezónu v NBA. Loni v Golden State Welsch prakticky nedostal šanci, po letní výměně do Dallasu zamířil v říjnu do Bostonu, kde našel své basketbalové štěstí. Postupně se propracoval až do základní pětky.

Teď sám cítí, jak jej náročný maratón téměř 90 zápasů během pěti měsíců vyšťavil. A Welsch se nyní těší na jediné. "Pár týdnů budu jenom odpočívat - od basketu i jakékoliv fyzické zátěže. Trénovat začnu až doma," plánoval.

O přesném termínu návratu do České republiky zatím ještě představu nemá. Odhaduje ale, že dorazí přibližně v polovině května. "Během týdne to budu vědět už přesně," ujistil.

V letním programu má Welsch už v předstihu vyblokované čtyři dny na červencový kemp Basketbal bez hranic, který v italském Trevisu společně pořádají NBA a mezinárodní federace FIBA. Welsch si vyzkouší roli trenéra společně s Ukrajincem Stanislavem Medveděnkem z Los Angeles Lakers, jeho krajanem Vitalijem Potapenkem ze Seattlu a bývalým pivotem z NBA Gheorghem Muresanem z Rumunska. "Už se moc těším," vzkázal Welsch.

Reklama