Hlavní obsah

Ať dopadne aféra s úplatky jakkoliv, fotbal už prohrál

PRAHA

Kauza ředitele 1. FC Synot Jaroslava Hastíka, který měl mít připraveno 175 000 korun a ty podle policie hodlal předat asistentovi rozhodčího Stanislavu Hruškovi za ovlivnění zápasu Synotu se Spartou (2:0), jako by se v pondělí nadechovala k dalšímu dějství.

Foto: ČTK/Petra Mášová

Souboj Synotu se Spartou byl údajně ovlivněn.

Článek

Kromě žádosti vedení ČMFS, aby mu policie poskytla všechny dostupné informace, a tiskové konference Synotu se nic nestalo. Svaz čeká a doufá v co nejrychlejší předání materiálů od policie. Nic jiného v tuto chvíli udělat ani nemůže. Zákony platí i pro fotbal.

Policie prý důkazy má

Ve vzduchu však visí i pohrůžka či upozornění policie, že sobotní případ nemusí být posledním obviněním z korupce lidí činných ve fotbale. Policie se tváří, že má dostatečné důkazy.

Skutečnost, že u sebe měl fotbalový funkcionář 175 000 korun a sešel se s rozhodčím, není trestným činem. Stejně tak zákon nezakazuje, aby majitel prvoligového klubu vlastnil sázkovou kancelář (Synot tip). Sázkové kanceláře také fotbal a jiná sportovní odvětví podporují, což je dokonce logické.

Zákon nestanoví, kolik u sebe může mít občan na hotovosti a s kým se smí scházet, byť by to bylo komukoliv jakkoliv podezřelé. Pokud bychom podezírali dva lidi spojené s fotbalem či jinou činností, že se potkali a zašli na kávu, budeme na tom psychicky hodně špatně. Jediným argumentem proto musí být jasná a nevyvratitelná fakta.

Pokud je policie nemá, pak dá sama sobě vlastní gól a poškodí vlastní důvěryhodnost. Pochybnosti však vzbudí i přes zdůrazňování "určité fáze vyšetřování," oddalování předání důkazů. Pokud není policie připravena je přinést, neměla celou záležitost v rozpracované fázi otevírat.

Spekulace reálné i fantasmagorické

Ve vzduchu však visí spousta otazníků, které spojuje jediná otázka: Kdo může mít z aféry užitek? Spekuluje se o všem možném, padají reálné, ale hlavně fantasmagorické kombinace.

Jedno je však jisté už nyní. Ať aféra dopadne usvědčením činovníka a sudího, případně padnou další obvinění, nebo vše skončí tím, že policie neprokáže, kdo chtěl uplácet či už uplácel a kdo úplatek přijal nebo přijmout chtěl, fotbal už nyní prohrál.

Na jeho jméně a regulérnosti nejvyšší soutěže ulpěla další velká kaňka. V tomto ročníku zřejmě největší. I kdyby se vše nějak vysvětlilo, neexistuje očistný prostředek, který by ji úplně vymazal.

V souvislosti s kauzou Hastík - Hruška se mluví o ledasčem. Například, že se o tuto částku měli rozdělit všichni tři sudí (75 tisíc hlavní Helebrant, po padesáti tisících asistenti Hruška a Míka, hlavní však odmítá jakoukoliv spojitost s tímto případem), ba co víc, mělo jít jen o doplatek mnohem vyšší částky. Ale potřeboval Synot porazit Spartu těmito zbraněmi?

Jiné verze mluví o tom, že všechny jarní aféry režíruje šéf Sparty Košťál, protože se nemůže smířit s tím, že Sparta nemá titul. Další praví, že za tím je Slavia, například proto, že po kauze Plzeň-Baník vyhrála hned v následujícím kole na Bazalech, a v pondělí po sobotním rozpoutání aféry hrála na Synotu. Kupodivu mimo už je Olomouc...

Baník by měl převzít pohár

V případě kontumace zápasu Synot-Sparta by si Pražané pomohli o tři body a ztráceli by na Baník jen čtyři (těžko si představit prostředí, v němž by se hrál případný opakovaný zápas se Synotem). Ani výhra na Bazalech by Spartě však titul nezajistila. Musela by doma porazit Jablonec a Baník by musel prohrát v Opavě.

Pokud by byl už nyní Synot vyloučen, ani to by Spartě či konkurentům Baníku tak výrazně nepomohlo. Nemělo by to rozhodující vliv ani na boj o záchranu. Synot porazil Žižkov a remizoval s Blšany, s oběma však bude ještě hrát.

Navíc vyloučení Synotu v této fázi a bez nezvratných důkazů by bylo nesmyslné a nezákonné. Baník by tak měl v sobotu převzít pohár pro mistra ligy, protože do té doby se zřejmě nestane něco tak převratného, co by stávající výsledky a tabulku změnilo. Po dohrání soutěže ji těžko někdo bude revidovat, už třeba kvůli ostudě se změnou jmen pro evropské poháry.

Kdy by se také hrála případná nová utkání? Nesmysl. Možná před startem nového ročníku by mohl být na základě důkazů někdo potrestán, ale na končící ročník by to už vliv nemělo. I toto jsou však spekulace.

Ryba smrdí od hlavy

Na závěr už jen dovětek. Všechny aféry tohoto ročníku (s výjimkou plzeňsko-ostravské) jsou spojeny s rozhodčími. Neodpískané ofsajdy nebo naopak vymyšlené. Neuznané regulérní góly a naopak uznané neregulérní.

Jeden exemplární trest doživotního vyloučení asistenta Kašného. Ostatní sudí byli potrestáni jen symbolicky nebo vůbec. Jejich chyby však lize ubližují nejvíc a šéf rozhodčích dál sedí nedotknutelně na svém místě. Přitom v tomto případě platí staré české pořekadlo, že ryba smrdí od hlavy...

Reklama

Související témata: