Hlavní obsah

Basketbalový thriller pro Lakers

NEW YORK

Basketbalisté Los Angeles Lakers vyhráli v pátém utkání semifinále Západní konference NBA v San Antoniu o jediný bod 74:73 a v sérii na čtyři vítězství se po nevydařeném začátku ujali vedení 3:2. Rozhodující koš vstřelil v poslední vteřině hrací doby Derek Fisher a Spurs doma prohráli poprvé po sedmnácti úspěších.

Článek

V šestém zápasu budou mít v sobotu výhodu domácího prostředí Lakers, jimž chybí k vyřazení obhájce prvenství už jen jediná výhra. Nejlepším střelcem dramatického čtvrtečního duelu byl losangeleský Kobe Bryant s 22 body, domácí Tim Duncan zaznamenal o jeden bod méně, ale přidal 21 doskoků.

Právě Duncan se v závěru postaral o frenetický ryk domácího publika, když střelou, kterou komentátor zápasu označil za "neskutečnou, nejúžasnější v jeho hvězdné kariéře", strhl pouhé čtyři desetiny sekundy před koncem vedení na stranu Spurs.

Ti přitom ještě v třetí čtvrtině prohrávali rozdílem 16 bodů. "Nemohl jsem uvěřit tomu, že to tam spadlo," kroutil hlavou Duncan, který se prosadil přes bránícího obra Shaquilla O'Neala.

Bezchybný Fisher

Když pak po sérii oddechových časů hra znovu začala, zvolil Gary Payton rozehrávku na Fishera, protože největší hvězdy Lakers Bryant i O'Neal byly pečlivě střeženy. Fisher okamžitě vystřelil, míč za zvuku sirény proletěl obroučkou a tribuny zase ztichly. Bitvu týmů, které lize kralovaly v posledních pěti letech, přece jen těsně vyhráli hosté.

Domácí trenér Gregg Popovich se domníval, že se při Fisherově rozhodující střele časomíra rozběhla později, než měla. "Tohle je ta nejkrutější prohra, jakou jsem kdy zažil," prohlásil a dodal, že klub podá protest. Televizní záznam však prokázal, že závěrečná akce Lakers byla v souladu s pravidly.

Západní konference - semifinále, 5. zápas
San Antonio - Los Angeles Lakers 73:74 (stav série 2:3).

Reklama