Hlavní obsah

Volejbalisté vstoupili úspěšně do kvalifikace na ME

OPAVA

Snadným třísetovým vítězstvím nad Slovinci vstoupili čeští volejbalisté v Opavě do kvalifikačního turnaje o účast na ME 2005. Národní tým vyřídil v pátek houževnatého soupeře za 64 minut. Druhý zápas čeká svěřence trenéra Pavla Řeřábka v sobotu proti Estonsku.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

"S výsledkem mohu být naprosto spokojen. O síle Slovinců jsme toho moc nevěděli, snažili se ale hrát hodně dynamicky, jenže dobře organizovanou obrannou činností i pestrostí v útoku jsme je dokázali přehrát. Zlobili vlastně jen v závěru druhé sady, kdy jsme trochu obtížněji drželi rytmus hry, jinak kluci neměli potíže," hodnotil trenér Pavel Řeřábek.

Čeští hráči se od začátku prosazovali výrazně lepšími bloky, sbírali i přímé body u podání, přičemž Léblovi s jmenovci Jakubem a Markem Novotnými často vycházel i útok středem sítě. Vedle osvědčených legionářů do hry zasáhlo budějovické libero Habada a střídali Štokr z mistrovského celku Odolena Voda a liberecký Ticháček.

Slovinci nedokázali smazat výkonnostní rozdíl, hodně kazili a vedli jen po úvodním míči. "Čekal jsem od nich větší odpor, podařilo se nám ale dobře přečíst jejich hru a mužstvo těžilo z výborné nahrávky," prohlásil Jakub Novotný.

Naděje Slovinců jen ve druhém setu

Naděje hostům svitla jen ve druhé sadě, kdy se jim povedlo využít pár chyb i chvilkové nekoncentrovanosti českého mužstva a dokonce vedli 21:20. Vzápětí ale pokazili servis a opakovaně ztroskotali na Rakově blocích. V závěru setu se tak projevily větší zkušenosti i sehranost našich reprezentantů, kteří zadusili naději hostí alespoň na částečný zisk a eso Marka Novotného znamenalo proměnění setbolu.

"Naštěstí jsme se včas stihli vrátit k vlastní hře, zbytečně jsme Slovincům nabízeli možnost. Spíš než o jejich zlepšení to ale bylo o našich nedostatcích," uvažoval Martin Lébl.

Uklidnění reprezentanti potom ve třetím dějství před 800 diváky brzy získali dostatečné vedení (13:6), pak už kompaktním výkonem, kdy se na síti dokázal prosadit i Pláteník, snadno kontrolovali vývoj. "Chtěli jsme vyhrát bez ztráty a potvrdit roli favorita," říkal nejlepší hráč na palubovce Marek Novotný.

Nelimitovala ho ani bandáž na prstu, chránícímu mu řeznou ránu s jedenácti stehy. "Vlastní hlouposti jsem se při klubových oslavách v Cannes poranil o rozbitou sklenici. Naštěstí je to na pravé ruce a já jsem levák," prozradil.

"V turnaji takové důležitosti může záležet na každém míči a setu, takže vítězství 3:0 má nesporně význam. Aniž bych podceňoval sobotní soupeře Estonce, nejtěžší protivník nás ale čeká až v neděli, kdy nastoupíme proti Ukrajině," tvrdil Řeřábek.

Kvalifikace ME
Česko - Slovinsko 3:0 (18, 23, 16)
Rozhodčí: Čuk (SČH), Hojka (Pol.). Čas: 65 min. Diváci: 800.
ČR: Rak, Zapletal, Pláteník, Lébl, J. Novotný, M. Novotný, libero Habada - Ticháček, Štokr.
Slovinsko: Cebron, Cuturič, Šmuc, Dolenc, Turk, Tot, libero Škorc - Satler, Slabe, Ribič.

Reklama

Související témata: