Hlavní obsah

Nets v NBA dobyli domácí tvrz Detroitu až po třetím prodloužení

Tři prodloužení a čtyřhodinovou bitvu viděli diváci v Detroitu při pátém semifinálovém utkání Východní konference NBA a nakonec smutně přihlíželi triumfu hostujícího New Jersey 127:120. Nets jako první v sérii prolomili tvrz domácího týmu, otočili stav série z 0:2 na 3:2 a od konferenčního finále je dělí jediná výhra.

Článek

Stejně blízko má k postupu na Západě Minnesota, jež doma zdolala Sacramento v pátém utkání 86:74. Narozdíl od New Jersey ale nebude mít v příštím měření sil domácí výhodu.

K hrdinům v Detroitu patřil neznámý náhradník Brian Scalabrine, který dal životních 17 bodů a proměnil všechny čtyři své pokusy o trojku včetně toho, který dal hostům vedení 122:118 necelou minutu před koncem. Ve čtyřech předchozích zápasech tento křídelní hráč, který si užíval minuty na hřišti díky čtyřem vyfaulovaným spoluhráčům, dal všehovšudy šest bodů.

"Nejsem překvapený. Každý basketbalista věří, že umí víc. Rád jsem byl součástí tohohle skvělého zápasu. S každým novým prodloužením jsem si říkal: Skvělé, budu hrát ještě pět minut," vychutnával si zápas Scalabrine.

Střelcem týmu Jefferson

Nejlepším střelcem týmu byl Richard Jefferson s 31 body, na druhé straně stejně válel Chauncey Billups, který se postaral o první prodloužení střelou téměř z poloviny hřiště zároveň s klaksonem. "V té chvíli jsem si řekl, že jsem idiot," přiznal pak kouč New Jersey Lawrence Frank a vinil se ze špatně stanovené taktiky. "Měl jsem ho nechat faulovat nebo zdvojit a já to neudělal. Málem nás to stálo zápas," dodal sebekriticky. V dalších prodlouženích nebyli hráči obou celků v závěrečných půlminutách schopni vstřelit za nerozhodného stavu vítězný koš.

V Minneapolisu se odehrál méně dramatický zápas. Svůj den neměli hostující Chris Webber (13 bodů) a Predrag Stojakovič (12), v dresu Timberwolves naopak zářil Latrell Sprewell, autor 34 bodů, a po slabším poločase se k němu přidal s 23 body a 12 doskoky i Kevin Garnett. "Nikdy jsme se nedostali do hry," konstatoval kouč poraženého týmu Rick Adelman.

Východní konference - semifinále, 5. zápas:
Detroit - New Jersey 120:127 po 3. prodl. (stav série 2:3)
Západní konference - semifinále, 5. zápas:
Minnesota - Sacramento 86:74 (stav série 3:2)

Reklama