Hlavní obsah

Basketbalisté Lakers vyřadili v play off NBA obhájce titulu

NEW YORK

Basketbalisté Los Angeles Lakers vyřadili v NBA obhájce titulu ze San Antonia. V šestém semifinálovém utkání Západní konference vyhráli Lakers doma 88:76 a jejich dalším soupeřem v play off bude vítěz duelu mezi Sacramentem a Minnesotou, která vede 3:2. Jediná výhra chybí k postupu do finále Východní konference také Indianě, která v pátém duelu zdolala Miami 94:83.

Článek

Lakers sice prohráli první i druhý zápas série, v které se utkali vládci pěti předchozích sezon NBA, ale potom soupeře ohromili čtyřmi vítězstvími. Základ k postupu položil především jejich úspěch v soupeřově hale, kde po nervydrásající koncovce vyhráli čtvrteční pátý duel.

I sobotní utkání v Los Angeles bylo dlouho vyrovnané, hosté definitivně odpadli až v závěrečné čtvrtině. Té vládl nejlepší střelec zápasu Kobe Bryant, který v ní zaznamenal dvanáct ze svého celkového součtu 26 bodů, jeho spoluhráč Shaquille O'Neal kraloval pod košem s 19 doskočenými a pěti zblokovanými míči. San Antonio zato propadlo v útoku, s pouze třicetiprocentní úspěšností střelby nemohlo pomýšlet na úspěch.

Vydařená odveta Lakers přišla přesně rok po vyřazení tímtéž soupeřem ve stejné fázi play off, která losangeleskému týmu znemožnila bojovat o čtvrtý ligový triumf v řadě. "V obraně byli perfektní," uznal trenér poražených Spurs Gregg Popovich. Bryant s ním souhlasil. "V prvních dvou zápasech stříleli, jak se jim zachtělo, ale pak jsme je začali bránit mnohem agresivněji. A právě to rozhodlo," řekl.

O'Neal: Nebyl to bůhvíjaký zápas

"Nebyl to bůhvíjaký zápas, ale nám se vydařily poslední minuty a jdeme dál," radoval se O'Neal. Právě na něj se přitom v závěru zaměřily protivníkovy fauly, protože obrovitý pivot Lakers je znám svou labilitou při trestných hodech. Ani tato strategie však hostům nevyšla.

V Indianapolisu děkovali domácí Jeffu Fosterovi, který sehrál nejvydařenější utkání v kariéře. Foster si připsal 20 bodů a 16 doskoků, ještě o dva body více nastřílel jeho spoluhráč Jermaine O'Neal. Šestý zápas se koná v úterý v Miami, které doma už osmnáctkrát za sebou neprohrálo.

Východní konference - semifinále, 5. zápas:
Indiana - Miami 94:83 (stav série 3:2)
Západní konference - semifinále, 6. zápas:
Los Angeles Lakers - San Antonio 88:76 (konečný stav série 4:2)

Reklama