Hlavní obsah

Basketbalisté Kunína ve čtvrtém finále zničili Nymburk

Ve finále nejvyšší soutěže basketbalistů dále vítězí jen domácí týmy. Mlékárna Kunín dnes využila i ve čtvrtém souboji série výhody vlastní palubovky a po šestnáctibodové výhře nad Nymburkem 101:85 srovnala stav na 2:2 na zápasy. Pátý díl je na programu v neděli v Nymburku od 14:30.

Článek

Jen vlažný vstup Kunína do utkání mohl hráče Nymburka naplnit nadějí, že by o mistrovském titulu rozhodli už v neděli na domácí palubovce. Středočeši vedli 4:0, ale to bylo vše, co jim soupeř dovolil.

Novojičínský celek se rychle zahřál na provozní teplotu a začal hosty školit ve všech směrech. Po nevýrazném začátku především výrazně zlepšil doskok pod oběma koši a ještě před koncem první čtvrtiny strhl vedení na svou stranu.

Druhá desetiminutovka, to byla kunínská exhibice. Důrazná obrana a hlavně přesná ruka neúnavného Žarkoviče, který zaznamenal čtyři trojky, měla v 18. minutě pro vítěze dlouhodobé části soutěže za následek už jednadvacetibodovou ztrátu 24:45.

Hostům nepomohl oddechový čas ani rošády v sestavě. Nepříznivý vývoj je často nutil ke zbrklé střelbě a nepřesnostem v rozehrávce. Johnson s Nečasem navíc poměrně rychle nastřádali po čtyřech osobních chybách a kouč Ježdík je musel na čas posadit na střídačku.

Zato Kunín byl v nevídané pohodě. Svěřencům Zdeňka Janíka chvílemi vycházelo vše, na co sáhli. Vynikající prací pod vlastním košem drželi od rivala dvacetibodový odstup a výtečné duo Žarkovič - Callahan sráželo nymburské choutky na zvrat trefami v důležitých momentech. Oba dohromady nastříleli více než polovinu bodů svého celku.

Když v poslední čtvrtině přišla nymburská sestava o vyfaulované Johnsona, Kubálka a Nečase, bylo prakticky rozhodnuto. Domácí basketbalisté si uceleným výkonem došli pro přesvědčivé vítězství o šestnáct bodů a před pátým finálovým utkáním si vydatně zvedli sebevědomí.

Výsledek - finále, 4. zápas:
Mlékárna Kunín - ECM Nymburk 101:85 (21:17, 49:33, 74:53)
Nejvíce bodů: Žarkovič 27, Callahan 25, Šoška 16 - Whitfield 19, Johnson 18, Votroubek 13. Rozhodčí: Macela, Galajda. Diváci: 1100. Stav série: 2:2.

Reklama