Hlavní obsah

Volejbalisté porazili v úvodu Euroligy Rusy

Nečekaným vítězstvím vstoupili čeští volejbalisté do premiérového ročníku Evropské ligy. Svěřenci Pavla Řeřábka v Moskvě přehráli úřadující vicemistry světa z Ruska 3:1. Jednoznačný favorit však úvod nově vzniklé soutěže nepojal příliš prestižně a proti svěřencům trenéra Pavla Řeřábka nominoval jen druhou reprezentační garnituru.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

I Řeřábek po víkendové první části kvalifikace mistrovství Evropy kádr z poloviny obměnil a dal mnohem větší šanci volejbalistům z domácí extraligy. Postup do semifinále Evropské ligy, které se uskuteční v červenci v Opavě, mají totiž Češi jistý.

A český kouč po prvním moskevském duelu právě extraligové hráče hodně chválil. Líbily se mu zejména výkony libereckého nahrávače Ondřeje Bouly a jeho klubového spoluhráče Filipa Rejlka, který řádil v útoku.

"A pomohl i Zadražil, který přišel ve čtvrtém setu a přispěl k tomu, že jsme jim za vyrovnaného stavu ujeli," ocenil Řeřábek v telefonickém rozhovoru přínos dalšího Severočecha.

Převaha v obraně, na síti i v poli

Vítězství nad Ruskem si reprezentační kouč cenil, byť se proti jeho celku nepostavila tamní elita. "Určitě to ale nebyl lehký zápas. Pořád jsou to Rusové, hrají jejich kvalitní ligu a bojují o to, aby se dostali do prvního výběru," namítl.

Za rozhodující prvek zápasu označil Řeřábek českou převahu v obraně, na síti i v poli. "Byli jsme neustále nad nimi a nutili je k chybám. Právě vlastních chyb jsme udělali mnohem méně než oni," potěšilo ho.

Druhý zápas se v Moskvě hraje v sobotu a český trenér v něm hodlá dát příležitost zbylým hráčům z dvanáctičlenné výpravy. Dalšími soupeři českých volejbalistů v základní skupině budou týmy Chorvatska a Turecka.

Evropská liga volejbalistů
1. skupina:
Rusko - ČR 1:3 (-22, -22, 20, -23)
Sestava ČR: Boula, Rejlek, Král, Staněk, Pláteník, Štokr, libero Habada - Zadražil.

Reklama

Související témata: