Hlavní obsah

Welsch dal před reprezentací přednost přípravě na NBA

PRAHA

Basketbalista Jiří Welsch dá přednost odpočinku a přípravě na další sezónu v zámořské NBA a neposílí českou reprezentaci v zářijové kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy. Definitivně se rozhodl v pondělí po schůzce s trenérem národního týmu Michalem Ježdíkem.

Článek

"Vyměnili jsem si s trenérem názory a celou věc probrali. Já jsem se po citlivém zvážení všech pro a proti rozhodl, že nebudu absolvovat podzimní blok zápasů kvalifikace pro mistrovství Evropy," řekl Welsch na dnešní tiskové konferenci.

Upozornil, že to pro něj bylo dost těžké rozhodnutí. "Za reprezentaci jsem vždycky hrál rád, nikdy jsem neodmítl národní dres, ale na základě aktuální situace a určitých okolností jsem takové rozhodnutí učinil," řekl. Prioritním důvodem jeho odmítnutí byl termín, kvalifikační boje v základní skupině D totiž skončí až 25. září zápasem ve Slovinsku.

"Je to pár dní před začátkem kempu," vysvětlil hráč základní sestavy Bostonu Celtics. "Termín je nešťastný a nevhodný, neboť se chci připravit na dlouhou a těžkou sezónu, jež mě v NBA čeká. Chtěl bych si udržet pozici, kterou jsem si vybudoval," řekl s tím, že podobně jako v posledních letech odcestuje do USA dříve.

Boston doporučoval neúčast

Samotné vedení Bostonu mu doporučilo šetřit síly a nehrát. "Od klubu to nebyl nesouhlas, spíš doporučení. Bral jsem to v potaz, což je logické, protože to je můj zaměstnavatel. Ale to rozhodnutí jsem udělal sám," ujišťoval basketbalista. Neuvažoval ani o variantě, že by hrál jen několik zápasů. První ze šesti duelů absolvuje národní tým 9. září doma s Polskem.

Reprezentační trenér Ježdík prý Welsche nepřemlouval. "Já se snažím takové osobnosti respektovat. Přemýšlel jsem, jako bych byl na jeho místě," povídal kouč. "Je to obrovská ztráta, hra měla být postavená na něm. Ale jeho rozhodnutí chápu, on jediný ví, co ho čeká. A já si upřímně myslím, že jinou volbu ani neměl," pravil.

Národní tým chtěl pro Welschův start udělat maximum

O Welschovy služby velmi stál, Česká basketbalová federace byla dokonce připravena zaplatit pojistku ve výši 5500 dolarů, kterou Boston požadoval. "Všechny podklady byly na stole," podotkl Ježdík, který s Welschem ještě nehovořil o jakékoliv jiné případné spolupráci. "Ale určitě na to dojde, nějaké návrhy padnou," připustil s úsměvem Ježdík.

V zámoří o Welschově kroku ještě nevědí. "V nejbližších dnech je budu kontaktovat," slíbil basketbalista. "Těžko budeme hledat podobného hráče," pokrčil rameny Ježdík. Celek tak nebude stát na jedné opoře. "Bude to tým. Jsou tu jiní kvalitní hráči, kteří toho budou chtít využít. Je to pro další velká výzva," uvedl.

Reklama