Hlavní obsah

Nymburk slaví, má premiérový basketbalový titul

Basketbalisté Nymburka oslavují poprvé ligový titul. Středočeský klub si mistrovskou trofej zajistil vítězstvím 109:82 v šestém finálovém utkání na hřišti Mlékárny Kunín, po kterém vyhrál celou sérii 4:2 na zápasy. Hráči Nymburka dosáhli na vysněný úspěch už po čtyřech sezónách v nejvyšší soutěži.

Článek

Impozantní nástup Nymburka domácí ještě nezastavil. Do jejich koše sice zapadly oba úvodní tříbodové pokusy Johnsona a Zídka, ale Kunín se rychle otřepal.

V první čtvrtině zahrál svůj domácí standard. Ovládl prostor pod vlastním košem, dařil se mu rychlý přechod do útoku a i větším důrazem na úvod hostů odpověděl šňůrou sedmi bodů. Žarkovičova trojka dala Mlékárně v osmé minutě dokonce vedení 20:13, ale soupeř v závěru čtvrtiny zlepšeným výkonem zvrátil nepříznivý vývoj.

Votroubkova show

Když nymburský kouč Michal Ježdík poslal do hry náhradníka Votroubka, sotva tušil, že muž z lavičky rozhodne finálovou sérii. Domácí se vzepjali k poslednímu náporu, vedli ještě 34:27, ale potom vzal Votroubek osud duelu do svých rukou.

Ve druhé čtvrtině sestřelil soupeře pěti trojkami v rozmezí několika okamžiků. Jeho zásluhou se na ukazateli skóre rázem vyjímal stav 42:55.

Tragické tři minuty

Tragický návrat Kunína po poločasové přestávce snesl mistrovskou trofej do náruče Středočechům. Novojičínský tým netrefil tři minuty koš. Svěřenci Zdeňka Janíka zkoušeli z narůstající ztráty ubrat zbrklou střelbou, navíc si nevyvarovali chyb v rozehrávce a hosté na tom profitovali šňůrou dvanácti bodů.

Za stavu 45:72 mohla skupinka padesáti příznivců Nymburka začít s bezstarostnými oslavami. O vítězi už nebylo pochyb. Domácím nezahrály obvyklé opory a osamocený Callahan sám na vše nestačil.

Nymburk po kompaktním výkonu poprvé ve finálové sérii zlomil kouzlo domácí celku, ale novojičínské publikum nakonec s chutí zatleskalo i poraženým, kterým se o účasti v boji o zlato ještě v lednu možná ani nezdálo.

Finále, šestý zápas
Mlékárna Kunín - ECM Nymburk 82:109
Čtvrtiny: 23:25, 45:60, 62:90. Nejvíce bodů: Callahan 30, Bobb 12, Hájek a Šoška po 9 - Johnson 28, Votroubek a Zídek po 18, Whitfiled 15. Rozhodčí: Zachara, Paulík. Diváci: 1100. Konečný stav série: 2:4.
Konečné pořadí: 1. Nymburk, 2. Mlékárna Kunín, 3. A Plus Brno, 4. Opava, 5. Děčín, 6. USK Praha, 7. Ostrava, 8. Sparta Praha, 9. Triga Brno, 10. Pardubice, 11. Ústí nad Labem, 12. Chomutov.
Do první ligy postoupil Prostějov. Druholigový vítěz nahradí Chomutov, který mezi elitou vydržel jen jednu sezónu.

Reklama

Související témata: