Hlavní obsah

Volejbalisté porazili Turecko doma jen jednou

Martin KézrPrávo

Jen poloviční úspěšnost měli čeští volejbalisté při domácí premiéře v Evropské lize, když v Českých Budějovicích po sobotní výhře nestačili v odvetě na snaživé Turky a podlehli jim 2:3.

Článek

V prvním zápase národní tým za 74 minut našel cestu k třísetovému vítězství, když lépe zvládal koncovky všech dějství, o den později však odcházel po téměř dvou hodinách z palubovky poražen. První dvě sady přitom vyhrál, potom ale selhal.

"Soupeř opakovaně předvedl rychlý volejbal s kvalitním příjmem. Zatímco v sobotu jsme se s tím uměli vyrovnat, přitlačili na bloku a dobře sehráli klíčové míče, v neděli mužstvo dodrželo taktiku jen v prvních dvou sadách. Pak trestuhodně polevilo v koncentraci, kazilo podání a ve hře moc chybovalo a připustilo obrat skóre," hodnotil trenér Pavel Řeřábek.

Volejbalistům se už v sobotu příliš nedařil servis, ale dokázali to napravit pestřejší hrou v poli i dobrou prací v obraně. Těsný náskok v každé sadě udrželi buď pohotovými smeči využívajícími chyb soupeře, anebo dobrým blokováním.

Změny v sestavě

Pro nedělní zápas udělal kouč dvě změny v základní sestavě, na nahrávku poslal Boulu místo Zapletala a na postu univerzála hrál za Hudečka mladík Rejlek. Spolu s nimi začali legionáři Rak, Staněk, Pláteník a 205 cm vysoký smečař mistrovské Odolena Vody Štokr, který byl nejlepší na palubovce v prvním zápase.

Dlouho se zdálo, že ani v neděli mladí nepřipustí komplikace, jenže za stavu 2:0 na sety národní mužstvo, postrádající největší hvězdy v podobě Lébla či jmenovců Novotných, začalo hrát až příliš vlažně a Turci chytili příležitost za pačesy.

Zejména Ulusoy předváděl tak nebezpečné podání, že získával několik přímých bodů a čeští volejbalisté najednou nebyli schopni dotáhnout vedení soupeře. Nepomáhala ani střídání, vůbec se neprosadil Habada na postu libera.

"Už jsme mysleli, že se Turci porazí sami a z naší hry se vytratila jiskra. Ve finiši se nám nepodařilo nalézt ztracený klid i správné tempo," přiznal smutně Michal Rak. Nedělní zápas rozhodoval tie-break, kde ale domácí hráli nedůrazně, kazili i připravené útočné pozice a navíc jejich bloky byly dost děravé.

Výsledky
Česká republika - Turecko 3:0 (22, 21, 23) a 2:3 (23, 17, -21, -19, -10), Rusko-Chorvatsko 3:2 (21, 21, -26, -19, 10) a 3:0 (16, 21, 18)
1. Rusko7 (10:5)
2. Česko6 (8:7)
3. Turecko6 (7:9)
4. Chorvatsko5 (6:10)

Reklama

Související témata: