Hlavní obsah

Lakers po roční pauze znovu ve finále

LOS ANGELES

Basketbalisté Los Angeles Lakers jsou počtvrté za posledních pět let ve finále NBA. Po loňském nezdaru proti San Antoniu tentokrát ve finále Západní konference nezaváhali a především díky přetrvávající domácí neporazitelnosti v play off postoupili přes Minnesotu. V šestém konferenčním finále zvítězili 96:90 a uzavřeli stav série na 4:2.

Článek

K výhře přispěl pětadvaceti body a jedenácti doskoky Shaquille O'Neal, který ale k tomu zaznamenal jeden ze svých obvyklých propadáků z čáry trestného hodu, když proměnil jen sedm z dvaceti šestek. Rozhodující koše, včetně dvou trojek v závěru, nastřílel v play off zatím nenápadný Kareem Rush. Třiadvacetiletý rozehrávač dal 18 bodů a všechny z tříbodové vzdálenosti, jen jednu trojku minul.

Obzvlášť velkou radost z postupu měli Karl Malone a Gary Payton, veteráni NBA, kteří nikdy nezískali mistrovský prsten a před sezonou se z nich stali 'Lakeři'. Teď už mají před sebou jenom jednu překážku. "To je přesně to, proč jsem sem přišel," lebedil si čtyřicetiletý Malone, který v NBA tráví už devatenáctou sezonu. O pět let mladší Payton absolvuje v lize patnáctý rok.

Minnesota po sobotní domácí výhře už druhý mečbol odvrátit nedokázala. Její pilíř Kevin Garnett sice předvedl tradiční výkon 22 bodů a 17 doskoků, ale také měl osm ztrát míče a minutu před koncem se vyfauloval. Přesto společně s Latrellem Sprewellem, autorem 27 bodů, opět sahali po prodloužení série, ale nejlepší sezonu v historii klubu už dál nevyšperkovali.

"Musíme to vzít jako novou zkušenost. Poskládat ji dohromady s těmi předchozími a příště jich pořádně využijeme," řekl Garnett. O příštím soupeři Los Angeles se může rozhodnout už dnes v noci, kdy je na pořadu šesté utkání finále Východní konference mezi Detroitem a Indianou. Domácí Pistons vedou v sérii 3:2 a jen jedno vítězství je dělí od postupu.

Západní konference - finále, 6. zápas:
L. A. Lakers - Minnesota 96:90
Nejvíce bodů: O´Neal 25, Bryant 20, Rush 18 - Sprewell 27, Garnett 22, Szczerbiak 13
Nejvíce asistencí: Payton 8 - Sprewell a Martin 5
Nejvíce doskoků: O´Neal 11 - Garnett 17
Konečný stav série: 4:2

Reklama