Hlavní obsah

Betonáři Detroitu se pokusí zastavit ofenzívu Lakers

LOS ANGELES

Ofenzivní lavina v podání Los Angeles Lakers proti 'betonářům' z Detroitu. Tak je v zámoří označováno složení finálové dvojice NBA. O nejvýznamnější basketbalovou trofej se začne hrát v neděli v noci v Los Angeles na palubovce vysokého favorita, na něhož je za oceánem vypsán málo lákavý kurz 1,2:1.

Článek

Detroit je považován za outsidera, přestože jeho soupeř prošel podivnou a dlouho nepříliš povedenou sezónou. Kalifornský celek měl smůlu na zranění, byl pod neustálým tlakem médií kvůli soudnímu procesu hvězdného Kobeho Bryanta obviněného ze znásilnění a až v závěru základní části se dostal do formy, která mu zajistila účast v play off. V něm už ale září, doma ještě neprohrál a počítá se čtvrtým titulem v pěti letech.

"Být v pravý čas připraven, to je uměním šampionů. Jsme příliš zkušení na to, abychom si od Detroitu nechali titul vzít," řekl vedle Bryanta druhý klenot losangeleského týmu, pivot Shaquille O'Neal. Spolu s ním se na vítězství třesou Karl Malone a Gary Payton, veteráni ligy, kteří přišli před sezonou do Lakers s jediným cílem - alespoň jednou v kariéře získat mistrovské prsteny.

Jackson čeká na desátou trofej

A z lavičky je povede kouč Phil Jackson, kterému jde naopak už o desátou trofej v kariéře. To by byl rekord NBA, ale také důvod ke slavnému odchodu, stejně jako pro zmíněné veterány. Když se k tomu připočtou začínající spekulace o chystaném odchodu Bryanta, mohlo by být případné úspěšné finále zároveň koncem slavné dynastie Lakers.

Zatímco kalifornský tým je ve finále počtvrté za posledních pět let, Pistons zažili boj o trůn všehovšudy třikrát v historii; v sezoně 1997/98 sice prohráli právě s Lakers, ale už o rok později jim prohru vrátili a v ročníku 1989/90 porazili Portland. Právě chudší výčet úspěchů z posledních let probouzí v Detroitu touhu překazit soupeři plánované oslavy.

Detroit potvrdil kvality proti Indianě

"Oni jsou sytí, my nažhavení," vystihl stav věci Rasheed Wallace, spolu se svým jmenovcem Benem Wallacem pilíř špičkové obrany Pistons. Své možnosti už Detroit ukázal v konferenčním finále - nejlepšímu týmu základní části Indianě povolil v průměru jen 72,6 bodu a po šesti zápasech mu vystavil stop. Teď je ale čeká těžkotonážní Shaquille O'Neal...

Po nedělní premiéře se i úterní druhý duel bude hrát v Los Angeles, ve čtvrtek, v neděli a v případě potřeby i další úterý se bude pokračovat v Auburn Hills. Zbývající zápasy by 17. a 20. června hostili Lakers.

Reklama