Hlavní obsah

Detroit šokoval Los Angeles, vyhrál první finále

LOS ANGELES

Basketbalisté Detroitu překvapivě vyhráli první zápas finálové série zámořské NBA. Na palubovce Los Angeles Lakers podali hráči Pistons kolektivní výkon, při němž hned čtyři z nich nastříleli více než deset bodů, a zvítězili 87:75. Kalifornskému týmu nepomohlo ani čtyřiatřicet bodů nejlepšího střelce zápasu Shaquilla O'Neala.

Článek

Příležitost k odvetě budou mít Lakers, kteří byli před začátkem finálové série vysoce favorizováni, v úterý. I druhý zápas se hraje v Los Angeles.

V tom prvním se nedařilo přesně podle představ elitnímu střelci Kaliforňanů Kobe Bryantovi, který minul sedmnáctkrát ze 27 střeleckých pokusů. Ani další hvězdy Karl Malone a Gary Payton nezářily jako obvykle. Dohromady nasbírali pouhých sedm bodíků, a tak vše zůstávalo na O'Nealových bedrech.

Ten ke 34 bodům přidal jedenáct doskoků a dlouho držel Lakers v naději na vítězství. Jenže sám to proti disciplinovanému rivalovi nemohl zvládnout. "V příštím utkání budeme pod velkým tlakem," posteskl si O'Neal.

Vzpomeňte na Philadelphii

Detroit vedl Chauncey Billups, který nasbíral 22 bodů. Ale byl to především kolektivní výkon. Pistons dobře bránili, nutili střílet soupeře z nepřipravených pozic až v závěru časového limitu, sami naopak lépe stříleli z pole, navíc měli více trestných hodů.

Ve druhém poločase dal Detroit zapomenout na mizernou střelbu (v předchozích dvou sériích neměl víc než 40 procent proměněných pokusů) a nasázel 47 bodů. V závěrečné čtvrtině navíc nepřipustil drama, když si udržoval náskok minimálně šesti bodů. "Je to neuvěřitelné. Je to fantastický pocit. Ale nic to neznamená, ještě je před námi spousta práce a dlouhá série," mísily se pocity v Billupsovi.

Pistons však musí varovat příklad Philadelphie, která před třemi lety také jako zřejmý outsider ve Staples Centre vyhrála první zápas finále. Lakers do té doby vyhráli jedenáct utkání play-off v řadě a pak přišel tenhle knockout. Jenže žádná hysterie se v Kalifornii nekonala, slavný tým vyhrál další čtyři zápasy, z toho tři ve Philadelphii...

Výsledek - finále, 1. zápas
Los Angeles Lakers - Detroit Pistons 75:87
Stav série 0:1.

Reklama

Související témata: