Hlavní obsah

Bouřící hlediště pomohlo české házené

BRNO

Ohlušující řev provázený údery do bubnů a červenými vlnami v hledišti, jak si všichni diváci oblékli dresy věnované ke vstupence. Takové prostředí české reprezentace v házené doma ještě nezažily. Parádní atmosféra vyprodané haly v Brně pomohla oběma celkům k úspěchu v kvalifikacích. Zejména muži ocenili, jak jim divácká podpora prospěla v boji o MS.

Článek

"Byla to paráda, tři tisícovky nadšených diváků nás hnaly dopředu. Kulisa byla skvělá, najednou jsme si připadali dvakrát tak rychlejší i silnější," tvrdil po senzačním vítězství o osm branek nad Portugalci Daniel Kubeš.  "Něco takového jsem doma s národním týmem ještě nezažil, diváci byli prostě fantastičtí. Stali se naším hráčem navíc a dokonale celý tým vyhecovali," říkal Jan Filip, jehož 17 branek bylo základem překvapivého úspěchu v odvetě.

Když se povedlo už dvacet minut před koncem smazat ztrátu z prvního zápasu, pokynul burácejícím ochozům jako král a děsivá intenzita hluku ještě stoupla. "Zatímco na ligu chodí pár stovek lidí, tady na nás čekal neúnavně bouřící kotel a nikdo nešetřil hlasivky," liboval si pivot pražské Dukly Petr Hrubý.

Byl to šťastný nápad, zařadit kvalifikační odvety mužů i žen v jeden den na jedno místo. Do brněnského Králova Pole se sjeli příznivci házené z celé republiky. Každý, kdo si koupil lístek na dvojzápas za 170 korun, dostal zdarma repliku červeného reprezentačního dresu a možná i to zvýšilo sepětí publika s reprezentací.

"Bylo to až neskutečné, jak se tu fandilo. Báječní lidé z hlediště zaslouží podtrženou jedničku. Nejdříve pomohli nám a pak táhli za postupem kluky," uznávala i nejlepší střelkyně ženské reprezentace v duelu s Islandem Iva Zámorská.

Přes tři tisíce krásně zblázněných fandů se dočkalo odměny nejen v podobě očekávaného postupu žen na ME, ale i senzačního proniknutí mužů na světový šampionát. "Diváci si mohou pogratulovat, protože postup patří i jim," jásal trenér mužů Rastislav Trtík. "Před tak skvělým hledištěm snad ani nešlo neuspět," doplnil ho kouč žen Lubomír Krejčíř.

Reklama