Hlavní obsah

Detroit se dočkal třetího titulu v NBA

AUBURN HILLS

Čtrnáct let čekali basketbalisté Detroitu na titul v zámořské NBA a úterní večer v Auburn Hills proměnil sny ve skutečnost. Pistons přehráli v pátém utkání finálové série LA Lakers 100:87 a uzavřeli skóre série na 4:1. Nečekaně snadnou porážkou favorizovaného celku ze západního pobřeží Detroit vybojoval třetí klubovou trofej v historii.

Článek

Král NBA se navíc po pěti sezónách, v nichž kralovali výhradně basketbalisté Lakers a San Antonia ze Západní konference, vrátil na východ. Posledním celkem z Východní konference, který triumfoval v zámořské soutěži, bylo slavné Chicago Bulls s Michaelem Jordanem.

Detroit dokonal překvapení, podle zámořských médií jedno z největších v historii finálových duelů v NBA; na triumf Lakers, trojnásobných šampiónů z posledních čtyř sezón, se totiž v zámoří přijímali sázky v kursu 1,2:1. Pistons ale cestou do finále vyřadili Indianu coby nejlepší tým základní části soutěže a pověst skvělých obranářů zúročili i proti útočně laděnému týmu kolem hvězd Kobeho Bryanta a Shaquilla O'Neala.

Zatímco odborníci čekali hladký průběh série ve prospěch Lakers, v jejichž řadách na premiérový prsten pro vítěze čekali veteráni Karl Malone a Gary Payton, Detroit prohrál jediný zápas - ten druhý v Los Angeles a navíc až po prodloužení. Nečekaným triumfem navázali Pistons na roky 1989 a 1990, v nichž vyhráli NBA na úkor Lakers (4:0) a Portlandu (4:1). V tehdejší slavné éře Detroitu předcházel oběma titulům v roce 1988 finálový nezdar proti Lakers (3:4).

V pátém duelu v Auburn Hills rozhodli Pistons o vítězství ve druhé a třetí čtvrtině, které vyhráli rozdílem 22 bodů. Hosté zaostávali v defenzivě a především v doskakování, které ovládl domácí Ben Wallace - získal takto 22 míčů a vedle účinné obrany proti obrovitému O'Nealovi přidal 18 bodů.

Ještě o tři body úspěšnější byl jeho spoluhráč Richard Hamilton, nejlepším střelcem zápasu se stal hostující Bryant s 24 body. Nejužitečnějším hráčem finálové série byl ale vyhlášen rozehrávač Detroitu Chauncey Billups.

NBA - finále, 5. zápas
Detroit - Los Angeles Lakers 100:87
Nejvíc bodů: Hamilton 21 - Bryant 24.
Nejvíc doskoků: Wallace 22 - O'Neal 8
Nejvíc asistencí: Billups 6 - Walton 5.
zápasy 87:75, 91:99 pp, 88:68, 88:80, 100:87
konečný stav série 4:1

Reklama

Související témata: