Hlavní obsah

Volejbalisté ve finále Evropské ligy

Volejbaloví reprezentanti budou hrát v neděli o titul v premiérovém ročníku Evropské ligy. V sobotním semifinále nedali v domácím prostředí v Opavě šanci Nizozemcům a porazili je nečekaně snadno 3:0 na sety. Ve finále se utkají s hráči Ruska, kteří přehráli Německo.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Nizozemci v dlouhodobé fázi Evropské ligy jen dvakrát prohráli a do Opavy přivezli kádr připravující se na olympijské hry v Aténách. Český tým však hned na začátku převzal iniciativu, dokázal si poradit s velkou zbraní soupeře servisem a sám byl v této klíčové činnosti lepší.

Od prvních výměn hráli domácí volejbalisté koncentrovaně a ke kvalitnímu podání a přihrávce postupně přidali i solidní obranu na síti, o níž se starali převážně italští legionáři Lébl s Rakem. Nizozemci jsou velmi zkušeným týmem, který dokáže každé chvilkové krize soupeře využít, tuto šanci jim však Češi nenabídli.

V první sadě sice svěřenci Pavla Řeřábka proměnili až třetí setbol na 25:23, ale podobně dramatická koncovka už se ve Slezsku neopakovala. Nizozemsku, zemi olympijských vítězů z Atlanty a mistrů Evropy z roku 1997, tak Češi vrátili dvě těsné prohry z předloňského světového šampionátu v Argentině.

"Pro mančaft je to důležité vítězství, takových utkání s tak těžkým soupeřem potřebujeme co nejvíce," řekl spokojený Řeřábek. "Jsme sice v jiné fázi přípravy, ale to hodnotu výhry vůbec nesnižuje," připomněl kouč, že Nizozemci se měsíc před olympiádou teprve dostávají do ideální formy, zatímco finále Evropské ligy je pro český tým vrcholem.

Taktika se vyplatila

Trenéra mohlo těšit, že se mu vyplatila taktika a hráčům se podařilo ji dodržet. "Splnili pokyny do puntíku, třeba že vypustili obranu na středu sítě a soustředili se na krajní smečaře," uvedl příklad Řeřábek. V první sadě Češi "dusili" zejména kapitána Nummerdora, který poté často smečoval do autu, či do bloku.

"Myslím si, že takhle kvalitní zápas jsme naposledy sehráli loni ve Světové lize," vzpomněl nahrávač Petr Zapletal elitní soutěž, v níž Češi coby nováčci překvapili čtvrtým místem. Právě nepřizvané týmy do Světové ligy si letos poprvé založily Evropskou ligu. "Hráli jsme opravdu dobře, dařilo se všem a byla to týmová hra," potěšilo kapitána.

Před dvěma měsíci neztratili čeští reprezentanti v Opavě ve třech zápasech evropské kvalifikace jediný set, v neděli se pokusí ve stejné hale v Městských sadech prodloužit svou neporazitelnost.

Finále s Ruskem

V nedělním finále se čeští volejbalisté utkají od 17 hodin s ruskými vicemistry světa. Rusko sice třikrát porazili v základní části Evropské ligy, ale to byl druhý výběr, protože áčko se na olympijské hry připravovalo v USA. Do Opavy už přijel kádr pro Atény a v semifinále proti Německu potvrdil roli vysokého favorita.

Němci se v prvním setu ještě snažili konkurovat vysokým hráčům ruského týmu, v jehož základní šestce měří čtyři volejbalisté minimálně 205 cm, ale brzy poznali marnost svého snažení. Měli problém překonat ruské bloky i zkrotit jejich servis a prohráli 0:3.

Evropská liga - semifinále
Česko - Nizozemsko 3:0 (23, 21, 19)
Rozhodčí: Končnik (Slovin.), Mokrý (SR). Čas: 71 min. Diváci: 2200.
ČR: Zapletal, J. Novotný, Pláteník, M. Novotný, Lébl, Rak, libero Habada - Staněk, Štokr.
Nizozemsko: Freriks, Schuil, Görtzen, Nummerdor, M. van de Goor, Bontje, libero Klok - Trommel, Van Dijk, Cristina, Van Gendt.
Rusko - Německo 3:0 (22, 13, 14)
Rozhodčí: Barbero (It.), Čuk (SČH). Čas: 70 min. Diváci: 1800.

Reklama

Související témata: