Hlavní obsah

Volejbalisté dotáhli triumf v Evropské lize do konce

OPAVA

Vítězství v premiérovém ročníku Evropské ligy volejbalistů si zajistili čeští reprezentanti. Před domácím publikem si v nedělním finále v Opavě poradili během dvou hodin s vicemistry světa z Ruska a zvítězili 3:1 na sety. Bronz vybojovali Nizozemci, kteří se vypořádali s Německem.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Před finálovým turnajem se v základní části Evropské ligy utkal český výběr s Ruskem čtyřikrát a třikrát soupeře pokořil. Jenže to šlo o B-tým, neboť hlavní opory se připravovaly na turné v Americe. Do Opavy už přijeli Rusové v nejsilnějším složení, semifinále s Německem hladce vyhráli, ale dnes na nadšený výkon domácího mužstva nestačili.

S Ruskem se na významné akci utkali čeští volejbalisté naposledy před třemi lety na evropském šampionátu v Ostravě; v utkání o bronz tehdy těsně prohráli. Proti favorizovaným svěřencům Gennadije Šipulina dnes domácí hráči začali s pochopitelným respektem, ale za stavu 4:6 se dostal na podání Jakub Novotný a zahájil nevídanou devítibodovou šňůru, po které už protivník mohl ve zbytku první sady jen korigovat skóre.

Domácí tým získal sebevědomí, což bylo snad nejvíc vidět na smečaři Pláteníkovi. Ten, ač skoro o hlavu menší než někteří chasníci na druhé straně sítě, se srdnatě pouštěl do útoků s ruskými bloky - a většinou úspěšně. Po slabším druhém setu se přesto stav vyrovnal, na české bojovnosti však ani tato dílčí prohra nic nezměnila.

Rusové ztratili nervy

Osud finále pak vzali do svých rukou čeští blokaři. Nejenže vzorně plnili své obranné povinnosti, ale Rak ještě k tomu drtil soupeřovu obranu servisem a Lébl s přehledem zakončoval útočné akce. Vyrovnanou koncovku třetího dějství pak rozhodlo další přesné podání Jakuba Novotného.

Nadšené opavské publikum hnalo Čechy k nečekanému triumfu, jemuž napomáhala i najednou viditelně křehká ruská psychika. Řeřábkův výběr ve čtvrté sadě zcela rozbil koncepci hry olympijských favoritů a dvouhodinový zápas symbolicky zakončilo Léblovo eso.

Nizozemci potvrdili roli favorita

Třetí místo vybojovali Nizozemští volejbalisté. Po sobotní prohře s českým týmem porazili dnes ve čtyřech setech Němce. Po semifinálové porážce hovořil nizozemský trenér Goedkoop o tom, že jsou jeho svěřenci z intenzivního tréninku na olympijské hry unaveni. Jeho slova se v úvodu dnešního duelu potvrdila; hráče Oranjes volejbal začal bavit až na konci prvního setu za stavu 17:21.

Ztrátu na německý tým ještě dotáhli a měli dva setboly, o radost však soupeře nepřipravili. Poté se však rozehrál veterán Schuil, strhnul své spoluhráče a další komplikace už favorité z Nizozemska nedovolili.

Evropská liga volejbalistů - finále
Česko - Rusko 3:1 (20, -21, 24, 19)
Rozhodčí: Čuk (SČH), Barbero (It.). Čas: 113 min. Diváci: 2800.
ČR: Rak, Zapletal, M. Novotný, Lébl, J. Novotný, Pláteník, libero Habada - Štokr, Ticháček, Staněk.
Rusko: Chamutckich, Kazakov, Baranov, Teťjuchin, Kulešov, Chtěj, libero Verbov - Kosarev, Ušakov, Jegorčev.
o 3. místo
Nizozemsko - Německo 3:1 (-29, 18, 19, 23)
Rozhodčí: Mokrý (SR), Končnik (Slovin.). Čas: 102 min. Diváci: 1200.

Reklama