Hlavní obsah

Odhodlání přineslo volejbalistům nečekaný triumf

PRAHA

Čeští volejbalisté se zaslouženě radují z nečekaného triumfu v Evropské lize, když v opavském finálovém turnaji dokázali Nizozemcům i Rusům pořádně znechutit finiš přípravy na olympiádu.

Foto: ČTK/Dan Krzywoň

Čeští volejbalisté pokořili ve finále Evropské ligy silné rivaly.

Článek

"Věděli jsme, že musíme hrát na hranici maximálního rizika, hlavně na podání. Naštěstí nám to vycházelo. Triumf slavilo obrovské odhodlání celého mužstva," řekl spokojeně trenér Pavel Řeřábek. "Nechali jsme se překvapit vynikajícím výkonem domácích, kteří měli větší vůli po úspěchu," mrzelo trenéra sborné Gennadije Šipulina.

Vítěznou cestu nesmírně motivovaného mužstva zakončilo mečbolové eso Martina Lébla. "Zahráli jsme výborně a získali cenné skalpy," liboval si pak nejlépe útočící volejbalista finálového turnaje.

"Moc nám pomohli diváci, hnali nás k vítězství a my o ně bojovali od prvního do posledního míče. Proti silným protivníkům jsme dokázali zahrát bez respektu a vnutit jim náš styl," říkal na nahrávce takřka bezchybný Petr Zapletal.

"Nizozemsku jsme vůbec nedali příležitost k nějakému obratu a ve finále s Rusy ani prohraný set nevnesl do naší hry žádný stín ani bojácnost," ocenil také kouč.

Soupeři v nejsilnějších sestavách

Forma obou našich soupeřů bude zřejmě vrcholit až za měsíc, přesto brali novou soutěž prestižně a přijeli v nejsilnějším složení.

"Možná věřili, že to zvládnou i v tréninkovém tempu, ale narazili na obrovsky motivované reprezentanty, kteří dokázali, že se směle mohou měřit s celky světové špičky. Takové zápasy mužstvo nesmírně zocelí a já věřím, že ještě může hodně věcí dokázat. Teď nás možná ještě víc mrzí, že jsme se do Atén nenominovali, takže je pro nás důležitá kvalifikace o mistrovství Evropy," prohlásil Řeřábek.

Premiérový ročník Evropské ligy se zapíše jako úspěch českého volejbalu, napřesrok by se ale v soutěži mohly objevit i další elitní celky kontinentu, Řecko či Španělsko.

"Evropská liga vznikala také jako možná kvalifikace pro prestižní Světovou ligu, to ale mezinárodní federace odmítla a řekla, že do prestižní soutěže si sama pozve země, a lze předpokládat, že z Evropy to bude maximálně kvarteto," prozradil informace Řeřábek.

Letos se hrál finálový turnaj EL ještě bez finančních odměn, ale za rok by si nejlepší čtyři celky mohly rozdělit tři sta tisíc eur.

Reklama

Související témata: