Hlavní obsah

Američané nemají Dream Team, přesto jsou silní

PRAHA

Tým basketbalistů USA, který začal závěrečné soustředění na půdě floridské univerzity v Jacksonvillu, je s věkovým průměrem 23 let nejmladší od doby, kdy na olympiádu začaly jezdit výběry profesionálů z NBA. Tentokrát ale nelze mluvit o Dream Teamu jako na předchozích třech hrách, kde Američané neokusili hořkost porážky.

Článek

"Esa jako Bryant, O'Neal, Garnett, McGrady, Wallace či Kidd start v Aténách odřekla, o to větší výzvou je pro nás olympijský turnaj. "Možná nemáme hvězdy, ale jsou tu basketbalisté, kteří toužili obléknout dres národního týmu, překypují chutí hrát a slibují na palubovce nechat duši i srdce," prohlašuje kouč reprezentace Larry Brown, který je i trenérem úřadujících šampiónů NBA z Detroitu.

Největší hvězdou Iverson

"Nechtěl jsem si nechat ujít velkou příležitost, cítím šanci dosáhnout velikého úspěchu, tvrdí v 29 letech nejstarší hráč mužstva Allen Iverson. Spolu s ním je na soupisce z nejvýraznějších osobností zámořské soutěže už jen o rok mladší pivot ze San Antonia Duncan.

Spolu s Marburym z NY Knicks jde o trio zkušených, doplněné mladíky v čele s jedničkou loňského draftu Jamesem z Clevelandu, označovaným za největší talent světového basketbalu. "Panuje tu skvělá atmosféra, už od prvního tréninku je na všech vidět snaha dát se dohromady jako tým," říká 19letý LeBron James.

Na Evropu si zvyknou v přípravě

Navíc je tu trpká zkušenost z domácího MS v roce 2002, kde s mnohem zkušenějším týmem skončily USA po třech porážkách až šesté. Obhájci olympijského prvenství jsou ale v obtížné situaci. Jejich mládí, tíha zodpovědnosti spojená se zlatým očekáváním, kvalita soupeřů a v neposlední řadě obvyklé potíže s adaptací na evropská pravidla, to vše může po čtvrtstoletí přinést ztrátu americké olympijské nadvlády.

Výběr pro letošní OH se už příští týden vydává do Evropy na předolympijské turné, během něhož sehrají přípravná utkání proti Německu, Turecku a Srbsku a Černé Hoře. "Rozhodně máme na to ukázat světu v Aténách, že jsme nejlepší tým," prohlašuje optimista Brown.

Reklama

Související témata: