Hlavní obsah

Karviná v Lize mistrů narazí na Flensburg

KARVINÁ

Karvinští házenkáři narazí v letošním ročníku Ligy mistrů na vítěze bundesligy, elitní soutěže úřadujících evropských šampiónů, Flensburg Handewitt. Rozhodl o tom čtvrteční los ve Vídni. V základní skupině H se Baník utká i s chorvatským RK Metkovič a vítězem předkola mezi rakouským Bregenzem a Tatranem Prešov. Soutěž startuje v sobotu 9. října.

Článek

Hlavně v podobě Flensburgu, poraženého finalisty loňské Ligy mistrů, dostal Baník mimořádně atraktivního soupeře. Kluby mají z minulosti otevřené účty, neboť Němci Karvinou před osmi lety vyřadili z Poháru EHF.

"Samozřejmě si na to dobře pamatujeme, i když to už je hodně vzdálená minulost. O síle a kvalitě Flensburgu dneska nemůže vůbec nikdo pochybovat. Je to jasný favorit skupiny," řekl manažer Baníku Miroslav Pelech na adresu klubu, který letos oslavil historicky první německý titul ve svých dějinách.

Opírají se o cizince

Tým se podobně jako většina bundesligových celků opírá o cizince. Před novou sezónou klub angažoval trojici nových krajánků - Blaženka Lackoviče z RK Záhřeb, Nora Glenna Solberga z Barcelony a Kaupo Palmara ze švédského Ystadu.

Švédský kouč Kent Harry Anderson se naopak musí obejít třeba už bez Larse Krogha Jeppesena, který zamířil místo Solberga do Barcelony, nebo norského reprezentanta Kjetila Stranda, jenž odešel do dánského Bjerringbro.

Chorvaty před rokem rozdrtili

Další protivníci Karviné už nemusí být k neporažení. S Metkovičem se Baník utkal v soutěži evropských klubových mistrů před rokem a na domácí půdě ho rozdrtil rozdílem jedenácti gólů.

"Nemůžeme z toho ale vycházet," upozornil Pelech. "Situace v chorvatské házené se běžně mění ze dne na den, dneska může mít tým na soupisce třeba tři čtyři nové špičkové hráče. Musíme to nejprve prověřit," dodal Pelech.

Do kategorie hratelných soupeřů zapadne i lepší z kvalifikačního souboje Prešov - Bregenz. "Osobně víc věřím Prešovu. To by byl další známý do party," poznamenal Pelech.

Plán? Neudělat ostudu

Navzdory poměrně přijatelným rivalům jde Karviná pošesté za sebou do Ligy mistrů s nejskromnějšími plány.

"Hlavně nasbírat zkušenosti a neudělat ostudu," uvedl Pelech. "Kádr jsme výrazně omladili a letošní ročník Ligy mistrů bereme jako start nové etapy. Především v těžkých mezinárodních zápasech mohou mladí hráči nasbírat potřebné zkušenosti," dodal.

Program skupiny H
1. kolo (10. října)Karviná - Metkovič, Bregenz/Prešov - Flensburg
2. kolo (16. října)Flensburg - Karviná, Metkovič - Bregenz/Prešov
3. kolo (23. října)Prešov/Bregenz - Karviná, Metkovič - Flensburg
4. kolo (31. října)Karviná - Flensburg, Bregenz/Prešov - Metkovič
5. kolo (6. listopadu)Metkovič - Karviná, Flensburg - Bregenz/Prešov
6. kolo (14. listopadu)Karviná - Prešov/Bregenz, Flensburg - Metkovič

Reklama

Související témata: