Hlavní obsah

Basketbalisté nezvládli závěr, Slovinsku podlehli o bod

PROSTĚJOV

Čeští basketbalisté prohráli ve třetím utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy se Slovinskem nejtěsnějším rozdílem 70:71. Na kontě mají jen domácí výhru nad Polskem a výrazně si zkomplikovali cestu na závěrečný turnaj, který se uskuteční příští rok v Srbsku a Černé Hoře. Slovinci naopak uspěli ve všech třech dosavadních zápasech.

Článek

Už tak oslabený český tým postihla hned v úvodu zápasu výrazná ztráta. S těžkým výronem kotníku musel odstoupit Ladislav Sokolovský, jenž byl s 22 body nejlepším střelcem při výhře nad Polskem v prvním kvalifikačním utkání. Slovinci odskočili na šestibodový rozdíl, který si průběžně udržovali až do první pauzy.

Hosté úspěšně využívali slabiny v české obraně, naopak sami soupeři dobrou defenzivou mnoho nedovolili. Svěřencům Michala Ježdíka se nedařila střelba a často ztráceli míče.

Úspěch přinesl přechod na zónovou obranu. Do druhé části hry vstoupili domácí reprezentanti mnohem lépe a pomohlo jim také vystřídání Nestěroviče ze San Antonia, kterého nahradil další hráč z NBA Brezec z Charlotte. Trenér Aleš Pipan si stěžoval na únavu z náročné cesty do Polska a to byl zřejmě důvod, proč překvapivě zůstal jen mezi náhradníky třetí hráč ze zámoří, houstonský Nachbar.

Soupeř na chvíli vypadl z rytmu, následovala šňůra deseti bodů v podání českých basketbalistů a vyrovnání na 25:25 ve čtrnácté minutě. Ježdíkův výběr se vzápětí dostal do čtyřbodového vedení, ale to už byl zpátky na palubovce Nestěrovič, neboť zlom ve vývoji zápasu donutil kouče hostů k dalšímu střídání. Záměr nechat oporu odpočinout nevyšel. Hosté byli evidentně vyvedeni z míry a v těchto chvílích si nedokázali poradit ani v útoku.

Slovincům se pak povedlo držet výsledek v přijatelné podobě, až 15 sekund před poločasem ostrostřelec Miloš trojkou zvýšil na 40:35. Vzápětí však odpověděl stejnou mincí Nestěrovič.

Nabuzení diváci v ne zcela zaplněné prostějovské hale pak už tolik důvodu k radosti neměli. Slovinci dominovali v obraně, zrychlili přechod do útoku a často se jim dařila střelba trojek. Jejich skóre rychle rostlo a teprve v závěru třetího dějství se domácí vzepjali trojkou 211 centimetrů vysokého Stanislava Votroubka, kterou Ježdíkův tým stáhl náskok soupeře na tři body.

A zanedlouho to vypadalo jako signál k obratu. Češi totiž v obraně zlepšili doskoky, z brejků snadno přecházeli pod koš a tam Pavlík s Bendou střádali bod po bodu. Ve 36. minutě se domácí opět ujali vedení, když vylepšili skóre na 65:64 a od té doby jazýček na miskách vah kolísal mezi oběma týmy. Skvěle střelecky disponovaný pivot Tušek ještě zchladil soupeře trojkou, ale od té doby začalo hrát vše do karet domácím.

Na závěr přišli na palubovku nejlepší střelec Starosta, jehož kvůli teplotě kouč Ježdík šetřil, a Miloš. V týmu soupeře si vážně zranil koleno klíčový rozehrávač Udrih a Milošův osobní hlídač Maravič se vyfauloval. Tahoun týmu Czudek čtvrtou trojkou v zápase snížil 70:71 a zápas gradoval.

Tušek na druhé straně nedal ani jednu ze dvou šestek, pak Slovinci ukvapeně zkusili trojku a po rychlém útoku se museli uchýlit k faulu. Po oddechovém čase si vzal míč do rukou Czudek, ale poslední krok k obratu se mu nepovedl. Nejzkušenější hráč výběru selhal a jeho obě šestky skončily na obroučce.

Česko - Slovinsko 70:71 (13:20, 40:38, 55:58)
Body: Czudek 12, Starosta 10, Kresta 9, Pavlík a Benda po 8, Miloš 7, Nečas 6, Hájek 5, Votroubek 3, Beneš a Černošek po 1 - Tušek 19, Nestěrovič 14, Jurkovič 10. Rozhodčí: Stelian (Rum.), Guloganov (Bul.), Bodnár (Maď.). Fauly: 23:22. Trestné hody: 19/13 - 15/8. Trojky: 9:9. Diváci: 1600.
Tabulka skupiny D:
1. Slovinsko330228:2026
2. Česko312208:2174
3. Francie211150:1333
4. Polsko202128:1622

Reklama

Související témata: