Hlavní obsah

Volejbalisté podlehli v kvalifikaci ME Ukrajině

Čeští volejbalisté prohráli v pátečním utkání kvalifikaci mistrovství Evropy ve slovinském Novém Mestě s Ukrajinou 0:3. Díky lepšímu poměru setů ale zůstali v tabulce čtvrté skupiny na prvním místě, které svému držiteli zajistí účast na šampionátu v příštím roce. Na závěrečný turnaj postoupí i dva týmy z druhých míst.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

V sobotu hrají čeští reprezentanti s Estonskem, v neděli nastoupí proti domácím Slovincům. "Pořád to máme sami v rukou, ani po dnešku není nic prohraného," řekl ČTK trenér Pavel Řeřábek. Jeho svěřenci v květnu v Opavě vyhráli všechny tři zápasy bez ztráty setu.

Češi přitom začali dobře, v prvním setu vedli 16:11, pak ale polevili. "Byla to nedůslednost nebo možná nižší koncentrace. Každopádně jsme soupeři dali šanci, Ukrajinci zvedli pár míčů a všechny výměny uhráli," postěžoval si kouč. Sada tak dospěla do těsné koncovky, kterou protivník rozhodl dvěma precizními bloky.

Po ztrátě prvního setu v kvalifikaci český výběr znervózněl a ztratil jiskru. Naopak Ukrajinci byli náhle na koni a minimálním rozdílem dvou míčů posléze vyhráli i obě zbývající sady. "V třetím setu jsme vedli 24:23, ale při setbolu jsme zkazili podání a pak nás Ukrajinci zase zablokovali," dodal Řeřábek.

Dnešní výhra by českému mužstvu už téměř zajistila postup na šampionát, i přes nečekanou porážku však kouč vítězů letošní Evropské ligy nepropadl pesimismu. "Ukrajinci zahráli opravdu dobře, byli výborní na servisu a dokázali si vytvořit tlak. Skončilo to sice tři nula, ale to, jak dopadly sety, ukazuje, že to nebyla žádná výrazná prohra," pravil Řeřábek.

Druhý páteční zápas sehrají Slovinsko a Estonsko.

Volejbal - kvalifikace ME
Ukrajina - ČR 3:0 (23, 23, 25)
Sestava ČR: Zapletal, J. Novotný, Lébl, Rak, Pláteník, M. Novotný, libero Habada - Baránek, Štokr, Staněk.
Tabulka 4. skupiny
1. Česko4319:37
2. Ukrajina4319:57
3. Estonsko3124:74
4. Slovinsko3032:93

Reklama

Související témata: