Hlavní obsah

Výborný se Špačkem nebudou na šampionátu chybět

PRAHA/COLUMBUS

Tradiční členové českých reprezentačních výběrů na hokejových šampionátech, David Výborný a Jaroslav Špaček, nebudou chybět ani letos ve Finsku. "S koučem Lenerem jsme hovořili před týdnem. Účast na mistrovství jsme mu potvrdili," řekl ve středu Novinkám Výborný, útočník Columbusu Blue Jackets.

Foto: PRÁVO

David Výborný

Článek

"Pokud se nestane nic nepředpokládaného, je náš start jistý," dodal Výborný s tím, že účast dalšího hráče Columbusu Rostislava Klesly je zatím ve hvězdách. "Rosťa ještě nemá jasno v tom, co bude po sezóně. Má americkou manželku, možná zůstane v zámoří."

Nejvydařenější ročník

Výborný letos prožívá svou nejvydařenější sezónu v NHL. Zatímco v předešlých dvou ročnících prestižní soutěže nasbíral maximálně dvaatřicet bodů, nyní má třináct zápasů před koncem základní části na kontě již 41 bodů za osmnáct branek a 23 asistencí.

"Tohle je určitě můj nejlepší rok v zámoří. Daří se mi. Je to dáno hlavně tím, že hraju vlastně tři čtvrtě sezóny v první formaci a tam se sbírají body nejlépe. Trávím na ledě okolo osmnácti minut a to je takové optimum, které bych si představoval," řekl spokojený hráč.

Columbus však nepatří mezi elitní týmy ligy, uzavírá pořadí Západní konference, v celkovém hodnocení mu patří čtvrtá příčka ode dna. "Ale není to tak, že bychom sezónu dohrávali jen z povinnosti," ujistil Výborný. "Nehraje se sice o play-off, avšak utkání rozhodně nevypouštíme. To ani nejde, jednak kvůli skvělým fanouškům, kteří na nás nezanevřeli a prakticky pořád je tady vyprodáno, a pak se také hraje o smlouvy na příští rok. Navíc nyní trochu panovala nervozita okolo uzávěrky trejdů. Všichni tedy makali naplno."

Dvořáka chtěl i Columbus

Nejistota ohledně výměn, které v posledních dnech zaměstnávaly managementy klubů i média, se dotkla i české kolonie.

"Určitě to čekání, jestli nás nevymění, bylo nepříjemné. Ale stejně bychom s tím nic nenadělali. Jsme profesionálové, prostě bychom se sebrali a šli. U nás v tom ale byli více namočení Sanderson s Whitneym," podotkl forvard, jehož zaujala výměna newyorského 'starousedlíka' Radka Dvořáka z týmu Rangers do Edmontonu.

"Náš manažer Doug MacLean taky o Radkovi uvažoval, protože ho dobře zná, kdysi si ho vytáhl na Floridu. Nakonec to nevyšlo, protože za něj zřejmě nechtěl pustit nějakého elitního hráče," prozradil Výborný. "Ta výměna mě trochu překvapila, ale Radek dostane v Edmontonu novou herní příležitost, nový impuls a třeba mu to prospěje," dodal.

Sparta potěšila

Někdejší sparťan stíhá během svého hektického programu sledovat i vývoj sérií v extraligovém play-off. "I když musím přiznat, že teď jsem to trochu zanedbal. Ne, že bych to sledovat nechtěl, ale prostě nebyl čas. Vím, že Sparta vedla 2:0 na zápasy...," nadhodil Výborný a informace, že pražský tým již proklouzl do semifinále, jej potěšila. "Tak to je fajn," uzavřel povídání.

Reklama