Hlavní obsah

Welsche čeká v NBA další bitva o základní sestavu

V zámoří začala přípravná utkání před listopadovým startem basketbalové NBA. Boj o místo v základní sestavě se týká i jediného českého zástupce v prestižní soutěži Jiřího Welsch. Ten chce stejně jako loni proniknout do první pětky Bostonu. Své kvality bude moci ukázat v celkem osmi utkáních, v nichž mu bude největším rivalem Rick Davis.

Foto: archiv

Jiří Welsch

Článek

Slova trenéra Doca Riverse dávají naději oběma hráčům. "Ať už se stane členem základní sestavy kterýkoliv z nich, Davis i Welsch budou hrát v týmu významnou roli. Oba," poznamenal kouč pro zámořská média.

První ze soubojů je naplánován na dnešní noc. Celtics se utkají s Chicagem. "Rád bych byl v základu, ale nezáleží to jenom na mně. Je to soutěž," řekl čtyřiadvacetiletý Welsch před prvním kláním. "Každopádně jsem se v kempu cítil jistější. Fyzicky i mentálně jsem silnější," soudil hráč, který ve většině zápasů minulé sezóny patřil do první pětky.

Jasná čtveřice

Pro základní sestavu Celtics je podle médií v Bostonu jasná čtveřice Mark Blount, Raef LaFrentz, Paul Pierce a Gary Payton. Welsch má v Davisovi zdatného konkurenta, křídelní hráč přišel vloni z Clevelandu a jeho střelecký průměr přesáhl 14 bodů, do zahajovací formace se ale v Bostonu na rozdíl od předchozího působiště trvale neprosadil.

"Nerad bych zase naskakoval z lavičky. V minulé sezóně to bylo proto, že jsem sem přišel trochu pozdě. Teď se o základ poperu," řekl Davis, který už v NBA působí sedmým rokem.

Welsch v minulém ročníku zahajoval 68 z 81 zápasů a všechny čtyři v play-off, dosáhl průměru přes devět bodů na zápas a k jeho nejlepším statistickým ukazatelům patřilo procento úspěšnosti při střelbě trojek (38 procent). V přípravném kempu udělal na Riverse, který byl jmenován koučem v dubnu po sezóně, solidní dojem.

"Mám ho fakt rád a snažím se pro něj najít nejvhodnější místo. Dnes třeba hrál fenomenálně na místě rozehrávače," řekl o 201 centimetrů vysokém českém křídelním hráči minulý týden po tradičním tréninkovém zápase 'bílých' proti 'zeleným'. "Je lepší střelec, než za jakého jsem ho považoval. Má vynikající basketbalové IQ," vychválil českého svěřence.

Je mazaný, soudí kouč

Podobná slova volil i po sobotní přípravě na vermontské univerzitě v Burlingtonu, v níž Welsch dal 22 bodů, ale na druhou stranu nedohrál kvůli naraženému pravému zápěstí. "Je mazaný," řekl o Welschovi trenér.

"Ricky možná přispěje víc v obraně a je agresivnější v útoku, je energičtější než Jiří. Ten zase přispěje větší rozvahou a trochu lepším chápáním hry, zatraceně dobře střílí, nesnaží se o víc, než na co má," srovnal oba kandidáty na základní sestavu Pirece, největší hvězda týmu.

Samotný Welsch měl z přípravného kempu velmi dobrý pocit, vyhráno ale podle svých slov nemá. "Cítím se skvěle, to ale neznamená, že se cítím klidný. Stále musím bojovat o svou pozici a o minuty na hřišti. Mám větší sebevědomí než vloni touhle dobou, ale pořád mám co dokazovat," řekl zámořským novinářům v průběhu přípravy s týmem.

Důraz klade podle svých slov na vyrovnanost výkonů a větší agresivitu na obou koncích hřiště. "Nerad spojuji se svými cíli osobní statistiky. Ty vycházejí z jednotlivých zápasů a jsou výsledkem týmu. Chci být především součástí toho týmu a něčím mu přispět," uzavřel Welsch.

Reklama

Související témata: