Hlavní obsah

New Jersey jsou v play off především díky Eliášovi

NEW YORK

Hokejisté New Jersey postoupili posedmé za sebou do play off poté, co v sobotním utkání porazili New York Rangers 3:1. Naopak jejich soupeř si prohrou v East Rutherfordu hodně zkomplikoval cestu do vyřazovacích bojů, kam se nedostal již šest let.

Foto: ČTK/AP

Český hráč týmu St. Louis Blues Petr Čajánek (vpravo) a Andreas Johansson z Nashville Predators v zápase severoamerické hokejové ligy NHL, který se hrál 15. března v Nashvillu.

Článek

Hlavní postavou utkání byl Patrik Eliáš, který vstřelil jednu branku a na další nahrál v oslabení Pascalu Rheaumeovi. "Mám rád utkání, kde o něco jde. Zápasy proti Rangers jsou vždy vypjaté," řekl Eliáš.

Po odchodu Petra Sýkory do Anaheimu se český útočník stále hledá a na alespoň dvoubodový zápas čekal déle než měsíc. Při druhém gólu poslal puk před branku a Rheaume z těžké pozice prostřelil Mika Dunhama. "Řekl jsem mu, že v NHL jsou jenom dva hráči, kteří zpracují takovouhle nahrávku. On a Petr Sýkora," pochválil Eliáš spoluhráče.

Martin Brodeur v brance Devils sice čelil jenom 17 střelám, ale blýskl se za stavu 1:0, kdy zastavil lapačkou střelu Roberta Holíka. "Za těch deset let, co jsem tu hrál, si mohl dobře zapamatovat, jak střílím. Ve všech zápasech, které jsme proti nim v letošní sezoně hráli, byl nejlepší," ocenil Holík Brodeura.

V kádru Rangers je deset hráčů, kteří vydělávají alespoň tři milióny dolarů, ale podle Holíka rozhoduje nasazení. "Nemůžeme se koukat na jména a na to, kolik hráči vydělávají. Důležitá je snaha a nasazení. V tom byli Devils daleko lepší," dodal.

Obhájci Stanleyova poháru z Detroitu zvítězili 5:3 nad Coloradem, kterému dali tři góly ve druhé třetině. V poslední části vstřelil Brett Hull 709. branku v kariéře a dostal se před Mika Gartnera na páté místo historických tabulek.

Na gól mu opět nahrál Pavel Dacjuk, který asistoval i u jeho jubilejní 700. trefy. "Mám kolem sebe skvělé hráče. Musel bych být úplný nýmand, kdybych nedával góly z takových nahrávek," usmíval se Hull, který vstřelil alespoň 30 branek za sezonu podvanácté v kariéře.

Kapitán Colorada Joe Sakic nedělal z porážky vědu

"V současné době není výhra nebo prohra v takovémhle utkání důležitá. Nakonec se stejně jako každý rok potkáme v play off a tam se rozhodne," tvrdí Sakic.

Colorado však utrpělo jinou ztrátu, protože zápas nedohrál Peter Forsberg. Ve druhé třetině odstoupil s poraněnou nohou, ale zranění by nemělo být vážné.

Nashville se nemůže vyrovnat s absencí Davida Legwanda. Po zranění svého nejproduktivnějšího hráče ztratil tým dech a vyhrál jen jeden zápas.

Tomáš Vokoun sice v St. Louis chytil 32 střel, ale na jednu nestačil a domácí vyhráli 1:0. Na jediné brance se podílel Petr Čajánek. Český útočník nahodil puk, který se od mantinelu odrazil ke Cory Stillmanovi, jenž s pomocí Pavola Demitry skóroval. "Petr od modré vystřelil, od mantinelu se to dost podivně odrazilo před branku a já jsem zavěsil bekhendem," popsal svou trefu Stillman.

Český brankář neměl šanci

"Od mantinelu se puk odrazil přímo do brankoviště. Snažil jsem se mu uhnout, abych si ho nesrazil do branky. Ve chvíli, kdy jsem se otáčel, Stillman už střílel," řekl Vokoun.

Dalším týmem, který si zajistil účast v play off, se stala Philadelphia. Pittsburgh jí sice v úvodu vzdoroval, ale prostřední část patřila Flyers. Tři góly v síti Johana Hedberga nedaly Penguins šanci na zvrat. Roman Čechmánek čelil pouhým čtrnácti střelám a připsal si 28. výhru v sezoně.

Montreal po třech vítězství prohrál s Tampou a jeho šance na účast v bojích o Stanleyův pohár slábnou. Canadiens vedli gólem Jana Bulise 1:0, ale hokejisté z Floridy skóre otočili.

Montreal měl v utkání smůlu. V první třetině mu sudí neuznali branku a vítěznou branku dal Ben Clymer poté, co se puk odrazil od čárového rozhodčího.

Reklama