Hlavní obsah

Jan Veselý pro Právo o životě v NBA: Na hotelu máme každý vlastní pokoj

Jediný český basketbalista v NBA Jan Veselý bojuje o minuty v dresu Washingtonu a málo se dostává ke střelbě, čtenářům Práva ale tradičně přiblížil nejen své herní zážitky v zámoří.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Jan Veselý z Washingtonu smečuje během zápasu s Clevelandem.

Článek

„Aktuálně jsme teď na tripu, do 22. března sehrajeme celkem šest zápasů na palubovkách soupeřů. Před tím posledním v New Jersey se na skok zastavíme ve Washingtonu cestou z Memphisu. Na cestách máme každý pro sebe vlastní pokoj na hotelu, horší je ale neustálé balení věcí. Jinak se v podstatě nemusíme o nic starat.

Nedostávám se teď příliš k zakončení, v NBA je to ale daleko složitější než v Evropě. Nejčastěji se tady totiž uvolňují s míčem křídla, přesto se snažím střelbě pečlivě věnovat i po tréninku a cítím pokroky. Nicméně zatím jsem víc prospěšný týmu na obranné polovině.

Navíc teď trochu bojuju o místo v sestavě s Trevorem Boo kerem. Oba nastupujeme na pozici čtyři, jako menší z pivotů, on je ale přece jen silovějším typem hráče. Když má soupeř ve hře zrovna lehčí podkošovou dvojici, jsme na palubovce klidně i spolu. Jakmile však nasadí těžký kalibr, může hrát pouze jeden z nás, protože jinak by nás v podkošovém prostoru soupeř přetlačil.

I když jsme s Trevorem konkurenti, lidsky spolu vycházíme dobře. Za největšího parťáka v týmu bych označil Francouze Ronnyho Turiafa, občas jsme spolu zašli i na večeři a užili dost legrace. Jenže teď mi ho vyměnili za brazilského pivota Neneho do Denveru a spolu s ním odešel i jeden z našich klíčových hráčů JaVale McGee.

Možná by vás zajímalo, kdo je vůdcem v šatně. Pokřik si bere na starosti John Wall, a když je potřeba, aby někdo promluvil za hráče nebo k týmu, je to taky jeho práce. Nálada v šatně i na tréninku je samozřejmě závislá na výsledcích týmu. Když jsme teď vyhráli v New Orleans, hned byla vidět uvolněnější atmosféra. To si pak můžete dovolit nějakou legrácku na tréninku.

Ve Spojených státech máme týden letní čas, zavádí se tu už druhou březnovou neděli. Takže jsme teď vám, kdo žijete v Česku, o hodinu blíže. Pokud byste chtěli v noci sledovat naše zápasy, počítejte se zkráceným časovým posunem. Budu rád, když nám budete držet palce."

Reklama

Související témata: