Hlavní obsah

Nymburk - Petrohrad 64:68Nymburk jako na houpačce, před odvetou je mínus čtyři body

PARDUBICE

Jako na houpačce sehrál Nymburk úvodní čtvrtfinálové utkání Eurocupu basketbalistů s Petrohradem. Čtvrthodiny v Pardubicích nad ruským gigantem vedl, pak ho téměř zlomilo trápení se střelbou, aby předvedl mohutný finiš v posledních pěti minutách a stáhl konečný rozdíl skóre na prohru 64:68. Odveta se hraje 27. března na půdě soupeře, a pokud chce český mistr projít do Final Four, musí tam zvítězit alespoň o pět bodů.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Nymburský Lamayn Wilson (vlevo) se snaží bránit Viktora Kejru z Petrohradu

Článek

„Jelikož se skóre sčítá, pro mne odveta zůstává ještě otevřená. Po skvělém začátku nás sice postihl kritický výpadek ve střelbě, kdy nám soupeř vyloženě vnutil svou hru a zastavil náš útok, ale ještě jsme se výrazným zlepšením herního projevu vrátili do zápasu a mínus čtyři body nemusí být ještě smrtelná konstelace," tvrdil trenér Nymburka Ronen Ginzburg.

S podporou docela hlasitého publika Nymburk dostaly do pohody dvě Simmonsovy trefy zdálky, které v 8. minutě znamenaly vedení už 17:12, jenže slovinský trenér hostů Zdovc při oddechovém času pohotově vymyslel taktiku, jak reagovat. Petrohrad okamžitě zlepšil přístup k protihráčům při bránění, český mistr už nedostával tolik prostoru a soupeř začal mít navrch i při doskoku.

Obrat skóre pak ruský klub obstaral ve druhé čtvrtině výrazně úspěšnější střelbou, do poloviny zápasu proměnil sedm z jedenácti trojkových pokusů. Nymburk se dostával stále víc do potíží se zakončením a doslova střelecké krize na něj dolehla během pěti minut třetí části, kdy nedal žádný koš a nabral až třináctibodové manko (40:53). „Petrohrad to hodně přibrousil v obraně a nedal nám žádné pozice ke střelbě. Těžko jsme hledali skuliny v obraně," říkal Radek Nečas. „To byl skutečně kritický moment," připustil i domácí kouč.

Petrohrad ovládl dění na hřišti, izraelský reprezentační rozehrávač Halperin perfektně rozděloval míče a přesnou mušku předváděl Američan Beverley. Domácí se nebyli schopni výrazně prosadit pod košem, pivot Benda měl na kontě pouhé dva body. Hru Nymburka výrazně poznamenalo i zranění Pavla Pumprly, který na konci druhé čtvrtiny odkulhal z palubovky a už se do hry nevrátil. „Ubralo nám to hodně energie, ale nemohl jsem hráče se zdravotním handicapem riskantně posílat na palubovku," litoval Ginzburg.

Úspěšnost střelby domácích z pole klesla ke čtyřiceti procentům, s trojkami to bylo ještě horší. Jasný vývoj skóre ale mužstvo z Petrohradu trochu ukolébal, takže český mistr se ke konci ještě nadechl. Simmons to bral zase na sebe, blíž než na rozdíl čtyř bodů se však domácí nedostali. Slovinská legenda v roli kouče hostů svěřila závěr izraelskému reprezentačnímu rozehrávači Halperinovi a ten si počínal takticky na jedničku. „Vypadalo to s námi už hodně špatně, ale ještě jsme to stáhli tak, že odveta nebude formalitou," tvrdil Nečas.

Eurocup basketbalistů – první čtvrtfinále:
ČEZ Nymburk – Spartak Petrohrad 64:68
Nejvíce bodů: Simmons 23, Wilson 11, Lawrence 10, Pumprla 8 – Beverley 19, Dragičevič 18, Lichodej 11, Mavrokefalidis 6. Rozhodčí: Garcia (Šp.), Kowalski (Pol.), Perez (Šp.), trojky: 4:7, trestné hody: 21/14:8/5, 3165 diváků, čtvrtiny: 21:17, 18:26, 9:16, 16:9.

Reklama

Související témata: