Hlavní obsah

Rád bych co nejdřív uměl pár slov i česky, říká nový kouč volejbalistů

Konkurz na nového trenéra českých volejbalistů vyhrál Nizozemec Stewart Bernard. Finanční podmínky kontraktu se 46letým koučem, který provedl Němce úspěšně olympijskou kvalifikací, zůstanou utajené. Šéf svazu Zdeněk Haník říká, že jsou v normě a únosné pro české prostředí.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nizozemec Stewart Bernard na pondělní tiskové konferenci v Praze.

Článek

Co si od působení u české reprezentace slibujete?

Dostávám šanci přinést nové impulzy a stojím před výzvou někam tým posunout. Šéf svazu mi při podpisu dvouleté smlouvy říkal, že nečeká zázraky, ale přál si, abych všechno dobré v českém volejbalu obohatil o moderní signály světového trendu.

Máte před sebou i konkrétní cíle?

Určitě musíme postoupit na mistrovství Evropy, Česko od roku 2003 čeká na výraznější úspěch. Začnu tím, že vyrazím za hráči, a chci mluvit i s těmi, kteří teď v mužstvu nebyli. V letní Evropské lize, na kterou začneme přípravu už v květnu, bych dal rád šanci mladým.

Vaším asistentem bude trenér Ostravy Zdeněk Šmejkal. Vybral jste si ho sám, nebo vám ho doporučil svaz?

Vzniklo to na základě vzájemného konsenzu, porozuměli jsme si. S hráči se dokážu domluvit německy i anglicky, během působení u reprezentace Tuniska jsem pochytil také arabštinu, ale spoustu informací musí od hráčů ke mně i naopak přenést právě asistent. Přesto bych rád co nejdřív uměl pár slov i česky.

Co víte o české národní mentalitě, dokážete ji pochopit?

Před přihláškou do konkurzu jsem prostudoval historii a kulturní zvyky vaší země. Do ciziny pokaždé přicházím bez předsudků. Špičkový sport má stejná pravidla na všech světadílech, vždy jde o to, dostat se nahoru. Jen ta cesta může být rozdílná a věřím, že ji i v Česku najdu.

Reklama