Hlavní obsah

Házenkářky smetly Slovinsko a přiblížily se účasti na ME

Most

České házenkářky nečekaně rozdrtily v utkání evropské kvalifikace v Mostu Slovinsko 31:19 a po úvodní výhře v Rakousku si připsaly druhé vítězství ve skupině. Svěřenkyně Jana Bašného si díky tomu upevnily druhé místo v tabulce a výrazně se přiblížily postupu na prosincový šampionát v Nizozemsku. V neděli je v Lublani čeká proti Slovinkám odveta.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Česká házenkářka Petra Růčková (vlevo) se snaží prosadit proti Alje Jankovičové ze Slovinska.

Článek

Češky po polovině kvalifikační skupiny udělaly výrazný krok k tomu, aby poprvé od Eura 2004 startovaly na velké akci. Pokud v odvetě ve Slovinsku v neděli neprohrají výraznějším rozdílem, než jakým dnes zvítězily, budou mít s balkánským soupeřem lepší vzájemnou bilanci a pravděpodobně obsadí ve skupině druhé místo za suverénními Švédkami. Na šampionát postoupí z každé skupiny dva týmy.

"Máme k tomu postupu blíž než Slovinky, ale je potřeba udělat ještě ten poslední krok a ten bývá nejtěžší," řekl na tiskové konferenci kouč Bašný. "Matematicky je to jasné. Když ve Slovinsku vyhrajeme o gól, není o co hrát a v posledních dvou zápasech bychom se už mohli začít připravovat na mistrovství. Když prohrajeme maximálně o jedenáct branek, musíme pak uhrát tolik zápasů jako Slovinky. Věřím, že Slovinky nemají na to, aby nás u nich doma porazily o dvanáct gólů," uvedl trenér.

Češkám skvěle vyšel už první poločas. Hostující tým sice v úvodu otevřel skóre, ale od té doby ani jednou nevedl. Češky, hnané bouřlivým publikem v mostecké hale, rychle převzaly otěže zápasu. Výborně bránily a dařily se jim brejky do soupeřovy otevřené obrany.

Domácí hráčky si rychle vybudovaly tříbrankový náskok a v 16. minutě poprvé v zápase vedly o čtyři góly. Na konci úvodního dějství sice Češkám nevyšla dvojnásobná přesilovka, přesto šly do kabin se slibným náskokem 16:11.

Satrapová chytila sedmičku

Na startu druhé půle chytila brankářka Satrapová sedmičku a Bašného tým ještě víc vystupňoval nápor. K velkému výkonu se rozehrály opora domácího Baníku Most Martinková a Chrenková, která v 37. minutě propasírovala míč přes bloky do sítě a Češky odskočily překvapenému hostujícímu celku už na osm branek.

Domácí tým pak sice i vinou několika oslabení přišel o část svého náskoku, ale výtečné zákroky Raníkové, která mezi tyčemi nahradila Satrapovou, vrátily český výběr na úspěšnou vlnu. Nervózní Slovinky pálily z nepřipravených pozic a domácí hráčky díky tomu za nadšených ovací mosteckého publika vestoje navýšily v závěru skóre až konečný dvanáctigólový rozdíl.

Bašný a slovinský kouč Tone Tiselj se shodli, že hostujícímu týmu výrazně chyběly dvě hráčky na levou stranu - zraněná kapitánka Jeričeková a spojka Šonová. "Slovinky za ně neměly adekvátní náhradu. Nám vyšel vstup do utkání a důležité bylo, že nám to vydrželo do konce, protože tady ten zápas se hraje na 120 minut. Druhá část nás čeká v Lublani a určitě to nebude stejný zápas, to je naprosto jasné," řekl Bašný.

Dnešní výkon mu udělal radost a také ho potěšilo, že tým střelecky táhlo více hráček. Čtveřice Knedlíková, Chrenková, Černá a Martinková si připsala po šesti gólech. "Byl to výborný výkon. Holky hrály přesně tak, jak jsme si to naplánovali. V neděli nás čeká druhý poločas a chceme to dotáhnout," dodal český trenér.

Utkání kvalifikace ME v házené žen v Mostu:
ČR - Slovinsko 31:19 (16:11)
Sestava a branky ČR: Satrapová, Raníková - Knedlíková 6, Borovská, Keclíková 1, Luzumová 3/1, Chrenková 6, Poznarová 1/1, Růčková, Černá 6, Vítková, Hrbková, Martinková 6, Štěrbová 2, Simerská.
Nejvíce branek Slovinska: Čerenjaková 5. Rozhodčí: Liachovičius, Gecevičius (oba Lit.). Sedmimetrové hody: 4/2 - 4/2. Vyloučení: 3:3. Diváci: 1100.
Tabulka 5. skupiny:
1. Švédsko220057:414
2. ČR320188:754
3. Slovinsko310268:862
4. Rakousko200254:650

Reklama