Hlavní obsah

Házenkářky zdolaly Slovinsko a po osmi letech postoupily na evropský šampionát

České házenkářky zvítězily v evropské kvalifikaci ve Slovinsku 29:21 a už dvě kola před koncem skupiny si zajistily postup na šampionát. Balkánské soupeřky porazily i podruhé a v tabulce už nemohou skončit hůře než na druhém místě. Češky si zahrají na velké akci po osmi letech, naposledy se představily na Euru v roce 2004.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Hana Martínková střílí na branku Slovinek.

Článek

Reprezentantky navázaly na středeční vysokou výhru 31:19 z Mostu a také v odvetě až na trochu nervózní vstup dominovaly. Opět dobře bránily a během první půle si vytvořily náskok několika branek. Do kabin šly s vedením 15:10.

"Celé utkání se v podstatě odvíjelo podle našeho scénáře. Na začátku byly holky trochu nervózní z toho, že by mohly postoupit už teď, ale v podstatě od desáté minuty už to byl téměř stejný zápas jako v Mostě. Dobrá obrana a pak nějaké individuální akce nebo nějaký rychlý protiútok," řekl pro web házenkářského svazu trenér Jan Bašný.

Slovinky na zvrat nenašly sílu a hostující tým tak i po změně stran s přehledem kontroloval průběh zápasu. Dobrými zákroky se blýskla gólmanka Raníková a její spoluhráčky postupně zvyšovaly vedení. Střelecky zářila především autorka osmi branek Chrenková, pětkrát skórovala Černá.

Závěr si Češky vychutnaly a po závěrečné siréně mohly nečekaně již dvě kola před koncem skupiny začít bouřlivě slavit postup. Radost jim lehce pokazilo jen zranění Raníkové.

"Až trochu opadne ta euforie, začneme se připravovat na mistrovství. Dnešek si ještě vychutnáme, holky si oslavy zaslouží. Od zítřka začne příprava," řekl Bašný.

Ve zbylých zápasech na přelomu května a června doma s Rakouskem a na palubovce vedoucího Švédska už se budou moci jeho svěřenkyně chystat na prosincový závěrečný turnaj v Nizozemsku. Na něm se pokusí vylepšit patnáctou příčku z evropského šampionátu v roce 2004.

Kouče těší, že český tým může ladit formu na šampionát už s velkým předstihem. "Můžeme začít už teď, to je příjemné. Poslední dvojzápas kvalifikace tak už bude přípravou. Ta pak bude pokračovat akademickým mistrovstvím světa a na turnaji v Chebu," přiblížil Bašný další program českého týmu.

Slovinsko - Česká republika 21:29 (10:15)
Rozhodčí: Harabagiu, Stanescu (oba Rum.).
1. Švédsko     4 3 1 0 122:84 7
2. ČR             4 3 0 1 117:96 6
3. Slovinsko    4 1 0 3 89:115 2
4. Rakousko   4 0 1 3 97:130 1

Reklama