Hlavní obsah

Boston - Washington 88:76Veselý má v NBA nové střelecké maximum, zlepšil se na jedenáct bodů

Aktualizováno

Český basketbalista Jan Veselý si vylepšil střelecký rekord v NBA na 11 bodů. Washington však v nedělním utkání v Bostonu prohrál 76:88. Poprvé od roku 1997 se v lize hrálo čtyřnásobné prodloužení, Atlanta po dvaceti nastavených minutách porazila Utah 139:133.

Foto: ČTK/AP

Basketbalista Washingtonu Wizards Jan Veselý (vpředu) se zlobí poté, co jeho střelu zblokoval Ryan Hollins z Bostonu.

Článek

Veselý byl nejvytíženějším náhradníkem Washingtonu, odehrál téměř 25 minut. Ostravský rodák proměnil pět z šesti střeleckých pokusů a přidal jeden trestný hod, v útoku i v obraně doskočil po třech míčích. Nejlepším střelcem Wizards byl autor 20 bodů Jordan Crawford, John Wall dal 12 bodů, ale trefil přitom pouze pět ze 17 střel.

Washingtonu se nepovedl začátek utkání, v první půli prohrával až o 25 bodů. Boston přitom nastoupil bez Raye Allena, kterého v základní sestavě nahradil Avery Bradley, jenž do půle nasbíral devatenáct ze svých 23 bodů.

Johnson hrdinou Atlanty

Atlanta hrála třetí zápas ve třech dnech, přesto dokázala zvítězit v utkání, které trvalo nevídaných 68 minut. Utah měl čtyři šance na vítězství, ale na konci normální hrací doby ani v závěru prvních tří prodloužení Jazzmani nikdy se svými pokusy neuspěli.

Hrdinou utkání byl atlantský Joe Johnson, který nastřílel 37 bodů, včetně vyrovnávací trojky osm vteřin před koncem třetího prodloužení. Johnson odehrál posledních 27 minut zápasu bez vystřídání.

"Není to tak vyčerpávající, jak by si lidi mohli myslet. Vím, že jsme hráli třetí zápas ve třech dnech a ještě tak dlouho, ale vítězství vyléčí všechno," prohlásil Johnson.

V utkání, které by podle mnohých mohlo být letošním finále NBA, nedala Oklahoma šanci Miami. Thunder zvítězili 103:87. Nejlepším hráčem zápasu byl Kevin Durant s 28 body, devíti doskoky a osmi asistencemi.

Miami ztratilo 21 míčů a od druhé čtvrtiny se nedokázalo přiblížit na menší než osmibodový rozdíl. Statistiky Heat vedl Dwyane Wade s 22 body, Chris Bosh přidal 18 a LeBron James 17 bodů.

Po třech porážkách za sebou zvítězil Memphis, který vyhrál v hale Los Angeles Lakers 102:96. Lakers si připsali teprve čtvrtou domácí prohru v sezoně.

Memphis byl ve vedení od druhé čtvrtiny, a když pět a půl minuty před koncem vedl o 14 bodů, nechal trenér Lakers Mike Brown sedět na lavičce Kobeho Bryanta, který na něco takového není zvyklý. Bryant se pak ještě do hry vrátil na poslední dvě minuty, ale s výsledkem už domácí mužstvo nic neudělalo.

Memphis zvítězil týmovým výkonem. Rudy Gay nastřílel 18 bodů a dalších šest spoluhráčů se dostalo do dvouciferných čísel. Lakers vedl Andrew Bynum s 30 body, Bryant a Ramon Sessions přidali po 18 bodech.

Výsledky NBA:
Atlanta - Utah 139:133 po 4. prodl.
Boston - Washington 88:76 (za hosty Veselý 11 bodů, 6 doskoků, 1 asistence)
Cleveland - Phoenix 83:108
LA Lakers - Memphis 96:102
Minnesota - Denver 117:100
Oklahoma City - Miami 103:87
Portland - Golden State 90:87
San Antonio - Philadelphia 93:76.

Reklama