Hlavní obsah

"Magic" Johnson koupil zadlužený baseballový klub Dodgers za 2 miliardy dolarů

Legendární basketbalista Earvin "Magic" Johnson se stal spolumajitelem baseballového klubu Los Angeles Dodgers. S dalšími investory sdruženými ve společnosti Guggenheim Baseball Management koupil zadlužený celek, který je od loňského června v bankrotu, za rekordní dvě miliardy dolarů. Jde o nejdražší transakci v historii zámořských soutěží.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Basketbalová legenda "Magic" Johnson.

Článek

"Jsem nadšený z toho, že jsem stal součástí historie Dodgers. Mám v úmyslu je dostat znovu na titulní stránky novin," uvedl dvaapadesátiletý Johnson. Do října 2010 byl spoluvlastníkem Los Angeles Lakers, v jejichž dresu předtím vyhrál pětkrát NBA. Olympijský vítěz z Barcelony, jehož kariéru ukončilo onemocnění virem HIV, provozuje řetězec kinosálů a v Los Angeles a okolí mu patří další nemovitosti.

Noví investoři koupili klub šestinásobných vítězů Světové série od Franka McCourta, kterému Dodgers patřili od roku 2004. Tehdy je získal od společnosti NewsCorp mediálního magnáta Ruperta Murdocha včetně stadiónu za 430 miliónů dolarů.

Nejdražší rozvod v Kalifornii

Do finančních potíží se McCourt dostal i kvůli loňskému rozvodu s manželkou Jamie, která dříve Dodgers šéfovala. Soud jí přiřkl odstupné ve výši 130 miliónů dolarů, což byl údajně nejdražší rozvod v Kalifornii. Dluhy Dodgers v lednu vystoupaly do výše 579 miliónů dolarů.

O koupi klubu, který získal titul šampión MLB naposledy v roce 1988, usilovali další dva zájemci. Jedním byl Stan Kroenke, kterému patří tým amerického fotbalu St. Louis Rams, basketbalový celek Denver Nuggets, hokejový klub Colorado Avalanche, fotbalisté Colorada Rapids a má většinový podíl v londýnském Arsenalu.

Reklama

Související témata: