Hlavní obsah

Veselá vyhrála s Valencií Evropskou ligu, Horáková má bronz

Basketbalistka Jana Veselá vyhrála podruhé v kariéře Evropskou ligu. Valencii dnes pomohla ve španělském finále v Istanbulu zdolat Rivas Madrid 65:52. Česká reprezentantka přispěla k vítězství během 19 minut na hřišti dvěma body a třemi doskoky.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Jana Veselá, dříve hráčka Brna, si v dresu Valencie vychutnala vítězství.

Článek

Veselá si zopakovala triumf v soutěži z roku 2006, kdy slavila titul s Brnem. Její tehdejší spoluhráčka Hana Horáková dnes v dresu Jekatěrinburgu vybojovala bronz po vítězství nad Fenerbahce Istanbul 75:68.

Osmadvacetiletá Veselá znovu rozšířila svou bohatou sbírku úspěchů, do které patří i stříbro z mistrovství světa, titul a druhé místo z evropského šampionátu a prvenství v zámořské WNBA se Seattlem.

Valencie potvrdila roli favorita a prošla závěrečným turnajem bez zaváhání. Po třech výhrách ve skupině dnes svedla s Rivasem vyrovnanou bitvu, kterou rozhodla v poslední čtvrtině. Madridský tým v závěrečných sedmi minutách vyhořel v koncovce a Valencie si díky šňůře 12:0 zajistila třetí vítězství v historii. Ani jednomu z finalistů se nedařila střelba z dálky, Rivas proměnil jediný trojkový pokus, vítězky z osmi střel za tři body žádnou.

Předchozí dva evropské klubové tituly získala Valencie v letech 1992 a 1993. V tomto ročníku soutěže utrpěla pouze dvě prohry a obě v základní skupině. O bod podlehla Kaunasu a předtím o osm bodů českým mistryním z USK Praha.

Veselá byla s Valencií ve finále už předloni, kdy španělský tým podlehl Spartaku Moskva. Před rokem se musel spokojit se čtvrtou příčkou, tentokrát však družstvo s australskou hvězdou Lauren Jacksonovou, Belgičankou Ann Wautersovou a španělskými reprezentantkami Sancho Lyttleovou a Laiou Palauovou na vytoužený vrchol dosáhlo.

Nejužitečnější hráčkou závěrečného turnaje hraného poprvé s osmi týmy byla vyhlášena americká křídelní hráčka Asjha Jonesová z Rivasu. Ve finále zaznamenala 14 bodů a sedm doskoků, ale porážce svého klubu nezabránila.

Závěrečný turnaj Evropské ligy basketbalistek v Istanbulu:
Finále: Valencie - Rivas Madrid 65:52 (20:18, 33:37, 51:48)
Nejvíce bodů: Lyttleová 18, Domínguezová 13, Wautersová 12, Mooreová a Yacoubouová po 8, ...Veselá 2 - Jonesová 14, Carsonová 8, Nichollsová, Aguilarová a Cruzová po 7. Trestné hody: 6/5 - 11/7. Fauly: 20:17. Trojky: 0:1.
O 3. místo: Jekatěrinburg - Fenerbahce 75:68 (42:34) - za vítěze Horáková 1 doskok a 1 asistence,
o 5. místo: Galatasaray - Spartak Moskva 73:71 (41:35),
o 7. místo: Schio - Wisla Krakov 65:62 (38:30).

Reklama

Související témata: