Hlavní obsah

Neboj se střílet, radí Veselému trenér Washingtonu

Washington

Český basketbalista Jan Veselý se v posledních zápasech zařadil mezi opory Washingtonu Wizards, trenér Randy Wittman však po něm chce, aby se mnohem více zapojoval do útoku a nebál se střílet. Veselý si to vzal k srdci a třeba v pondělním duelu s Charlotte ohrozil koš soupeře hned jedenáctkrát.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Jan Veselý už začíná střílet i z pole.

Článek

Washington už nemůže postoupit do play-off, a tak se Wittman v závěru sezony zaměřuje spíše na budování týmu pro příští sezonu. Vyměnil nechtěné hráče a snaží se dávat prostor basketbalistům, ve kterých vidí budoucnost. A jedním z cílů Wittmana také je více zapojit Veselého do útoku.

Při zápasech lze vidět, jak nabádá hráče, aby přihráli Veselému a ten zakončoval. Soupeři totiž vědí, že v útoku jim stačí hlídat českého křídelního hráče pod košem, odkud dal 83 procent z dosavadních 202 bodů v premiérové sezóně v NBA. Když je dál od koše, málokdy vystřelí, a když už, tak nepřesně.

Proti Milwaukee základní sestava a rekord

I proto měl Veselý v úvodních 42 zápasech průměr 3,3 bodu na utkání, ale v poslední době šla jeho ofenzivní produkce výrazně vzhůru. V posledních sedmi duelech zaznamenal hned čtyřikrát dvouciferný počet bodů a v duelu s Milwaukee si vylepšil osobní maximum na 14 bodů. Dostal ale také jako člen základní sestavy mnohem více času na palubovce než dříve.

To mu dodalo sebevědomí, což dokládá i pondělní zápas s Charlotte, ve kterém Veselý vystřelil jedenáctkrát a z toho jen třikrát zpod koše. Na míči celkově nebyl tak pasivní, jako v předchozím průběhu sezóny. Výsledkem byl jeho první double double v zámořské kariéře (11 bodů a 11 doskoků).

"Snažím se pracovat na svých ofenzivních dovednostech a dostat je do mé hry," citoval Veselého deník Washington Post. "Vez (Veselý) začíná být mnohem agresivnější v útoku. Bavili jsme se o tom spolu a já chci, aby v tom pokračoval. Musí být v útoku mnohem asertivnější," řekl trenér Wittman.

Reklama

Související témata: