Hlavní obsah

Volejbalistky Prostějova kralují čtvrtým rokem domácí extralize

Volejbalistky Prostějova prodloužily kralování v české extralize o čtvrtý rok. Finálovou sérii s Olympem Praha zakončily podle očekávání už po třetím zápase, který dnes před domácím publikem vyhrály 3:0 po setech 25:12, 25:23 a 25:13.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Volejbalistky Prostějova

Článek

Staronové šampionky s českým soupeřem neprohrály už více než tři roky, pod všemi čtyřmi tituly je podepsán trenér Miroslav Čada. Ten získal v roli kouče už devět mistrovských titulů, před prostějovskou érou pětkrát triumfoval s Brnem, odkud na Hanou zamířil v létě 2008 místo Táni Krempaské a sestavil tým s cílem prorazit i na evropské scéně.

"Finále bylo ale důstojné a více vyrovnané než v minulých letech," řekl Čada a pochvaloval si, jak se jeho tým vypořádal s interními problémy z úvodu sezony vyplývajícími ze zdlouhavé tvorby týmu. "Dostali jsme se z toho a od poloviny sezony už vládla v týmu pohoda," pokračoval Čada.

Hráčky Prostějova ztratily v celé finálové sérii pouze jeden set ve druhém utkání v Praze. Tentokrát se jim to už nestalo a od první sady dominovaly. Soupeře převyšovaly na servisu, v útoku a v prvním setu dovolily Olympu jen dvanáct bodů. "Nechtěli jsme připustit, že bychom dnešní zápas nezvládli. Hráčky byly výborně motivované, měly téměř smrtelné útoky," konstatoval Čada.

"Třetí zápas byl jiný než ten v Praze. Možná byly naše soupeřky odevzdané. Soustředily jsme se na plnění pokynů, které jsme dostaly. Výborně hrála Markéta Chlumská. Tentokrát jsme moc neřešily blok a začaly lépe bránit," uvedla kapitánka prostějovského týmu Solange Soaresová.

Pražanky často chybovaly, pak se ale zvedly a zpřesnily nahrávku i obranu na síti. Favorizované domácí volejbalistky ve druhém setu na chvíli znervózněly, když Olymp stáhl ztrátu z 16:21 zásluhou reprezentantek Vanžurové a Kallistové až na rozdíl jediného bodu 21:22. Koncovku ale zvládl lépe Čadův sehraný mezinárodní soubor. "Ve druhém setu byla šance. Bylo to ale nesmírně těžké," litoval trenér Olympu Stanislav Mitáč.

Olymp na svoji dobrou hru už ve třetím dějství nenavázal. Prostějov hned na začátku utekl na 8:1 a 14:2. Z nepříznivého vývoje se hostující tým vzpamatoval na chvíli až v závěru, kdy od stavu 9:23 uhrál čtyři míče po sobě a přinutil kouče Čadu vzít si oddechový čas. Po něm už Prostějov další mistrovskou sezonu uzavřel hned při prvním mečbolu.

"Zápas se nám nevydařil. Byl nejhorší ze všech vzájemných soubojů. Nevím, jestli nám došly síly, nebo jsme utkání předčasně vzdaly," nešetřila kritikou kapitánka Olympu Andrea Sládková. "Nechci shazovat náš výkon, ale tahali jsme za kratší konec," uznal zklamaný Mitáč.

Jeho svěřenkyně prý poznamenala sobotní porážka v Praze. "Dali jsme do toho utkání všechno a hráli pohledný volejbal. Ukázalo se, že jsme soupeře namotivovali na dnešní utkání," uvedl Mitáč.

Až na devět porážek ve vzájemných zápasech s Prostějovem (v lize a poháru) jeho tým neprohrál s žádným jiným extraligových celkem. Zatímco ale po minulé sezoně Olymp až na jednu výjimku udržel celý kádr pohromadě, nyní se některé opory chystají tým opustit, a to i směrem do Prostějova. Jména ale Mitáč neprozradil.

Play off volejbalové extraligy žen, finále - 3. zápas:
Prostějov - Olymp Praha 3:0 (12, 23, 13), konečný stav série: 3:0.

Reklama

Související témata: