Hlavní obsah

Volejbalisté zahajují přípravu, možná i na boj o olympiádu

Praha

V širším složení zahájí volejbalová reprezentace mužů první soustředění pod novým trenérem. Nizozemec Stewart Bernard bude od neděle v Nymburce sledovat zkušené hráče i mnoho nováčků, protože bude možná sestavovat dva týmy - jeden pro olympijskou kvalifikaci a druhý na Evropskou ligu.

Článek

Češi mají stále teoretickou naději bojovat o letní hry v Londýně. Pokud 13. května vyhraje Bulharsko, nebo Srbsko poslední evropskou kvalifikaci, Češi se dostanou z žebříčku do jedné ze světových červnových kvalifikací v Itálii nebo v Německu. Ve stejném termínu se už ale bude hrát Evropská liga, proto by Češi potřebovali dva týmy.

"Nominace ještě přesně není hotová, bude se vyvíjet. Čeká se třeba na vyšetření některých, ale nutnost připravovat případně dvě dvanáctky dává trenérovi šanci podívat se na víc hráčů," řekl ČTK nový manažer reprezentace Milan Fortuník.

Mezi reprezentanty nebudou chybět zkušení univerzálové Štokr a David Konečný či smečař Popelka. Zatím ale není jistá účast zraněného libera Martina Kryštofa a chybět bude určitě Peter Pláteník, který zkouší štěstí v plážovém volejbalu.

Vrací se Rejlek

Do reprezentace se vrací Rejlek, který před sedmi lety rok nehrál kvůli zranění kolena, ale v uplynulé sezoně hrál za Belo Horizonte v Brazílii. "Měli jsme o jeho formě dobré reference," řekl Fortuník. Šanci zapadnout do národního výběru dostane i hodně hráčů z extraligy, jsou mezi nimi například Správka z Ostravy, nahrávač Janouch ze Zlína, Juračka z kádru čerstvého mistra z Budějovic či Kopáček z Liberce.

První soustředění volejbalistů potrvá týden a spolu s Bernardem se poprvé na kempu sejdou i jeho dva asistenti Zdeněk Šmejkal a Jindřich Licek.

Poprvé se volejbalisté představí v akci při zápasech s Íránem mezi 16. až 19. květnem a od 25. května je čeká v Rumunsku první ze čtyř turnajů Evropské ligy. Ve skupině B jsou společně právě s Rumuny, Nizozemci, Turky a Rakušany. Druhý turnaj EL se hraje 8. až 10. června v Jablonci nad Nisou a ve stejném termínu může čekat volejbalisty zmíněný boj o olympiádu. "Což by byla priorita," řekl Fortuník.

Reklama