Hlavní obsah

Volejbalisté se sžívají v Nymburce s novým koučem Bernardem

Nymburk

Gestikulující postava se mezi dvoumetrovými habány nedala přehlédnout ani přeslechnout. Nizozemec Stewart Bernard má od neděle poprvé v práci českou volejbalovou reprezentaci a na soustředění v Nymburce hráče hlavně poznává, ale při tréninku herních situací hlasitě vysvětloval své záměry.

Ilustrační foto - volejbal

Článek

"Hráči jsou v dobré formě a na dobré úrovni. Pracujeme každý den na zlepšení, jsem spokojený," řekl Bernard ČTK po dnešním dopoledním tréninku. "První týden je testovací, zjišťujeme, v jaké jsou hráči kondici, ale především na jaké úrovni, jaké mají dovednosti a na čem musíme pracovat. Je to hlavně o kontrole míče," řekl.

Reprezentace ještě není v Nymburce kompletní, ale většina z 22 povolaných volejbalistů už na palubovce Bernarda poslouchala. Halou zněla převážně angličtina, občas byla slyšet také němčina, ale s komunikací v zásadě nebyl problém.

Širší výběr je složený z nováčků, mladíků a ostřílených borců v čele s Janem Štokrem, Ondřejem Hudečkem a Davidem Konečným. "Má to hlavu a patu a myslím, že to může českému volejbalu pomoct, ale bude záležet jenom na nás. On nám dá impulz a je na hráčích, co si z toho vezmou," řekl Štokr po svém prvním tréninku.

Předvídejte situace, nabádal kouč

Volejbalisté vystřídali malou a velkou nymburskou halu a před obědem zkoušeli herní situace. Bernard často vstupoval mezi hráče a i zvýšeným hlasem a gesty vysvětloval, co přesně po hráčích chce. "Včera jsme něco dělali a dnes už jste to zapomněli? Nevymazávejte si paměť! Sledujte míč a předvídejte situace," nabádal je a vzápětí si došel pro statistiku tréninku a studoval, kdo měl jakou úspěšnost.

Volejbalisté modelovali situaci, při které míč vyletěl daleko od sítě. Snažili se ho pak dostat zpět co nejpřesněji na nahrávače. "Je třeba skvěle zvládat jednoduché situace a zahrát je precizně, aby vzniklo více možností pro útok," vysvětloval Bernard. Doufá, že se rychle naučí jména hráčů. "Občas řeknu příjmení místo jména, což nechci," řekl.

Tréninky reprezentace trvají tři hodiny, na což je třeba Štokr z italského Trentina zvyklý, pro mnohé šlo ale o novinku. "Je to delší, než jsme byli v reprezentaci zvyklí, ale doufejme, že to bude ku prospěchu věci," řekl Hudeček. "Máme nový realizační tým, všechno se začíná od začátku a potřebuje to čas, než si to sedne," řekl.

Všichni chtějí reprezentovat, pochvaluje si

Bernard tvrdil, že nebylo složité poskládat první nominaci. "Ne, vůbec. Jsem nadšený, že ze všech vyřazuje chuť reprezentovat," řekl čtvrtý zahraniční lodivod volejbalistů za deset let. Předtím tým vedl v roce 2002 Argentinec Julio Velasco, o tři roky později Francouz Laurent Tillie a v roce 2006 Slovák Igor Prieložný.

Volejbalisté trénují ve větším počtu, protože mají stále naději, že se dostanou do kvalifikace o olympijské hry v Londýně, a to pokud Srbové nebo Bulhaři uspějí v její evropské fázi. O tom se rozhodne 13. května. "Apeloval jsem na Bulhary z týmu a trenéra, aby nenechali nic náhodě a postoupili," řekl Štokr. "Každý určitě chce postoupit hned na první pokus," věřil také Berdnard, že šance hrát o olympiádu přijde.

První soustředění skončí v sobotu dopoledne a další začne hned v pondělí. Podobně to půjde až do začátku Evropské ligy v Rumunsku od 25. do 27. května. Případný boj o účast na hrách pod pěti kruhy by volejbalisty čekal od 8. až 10. června.

Reklama