Hlavní obsah

Horáková se vrací a pomůže v boji o Londýn. Mluvili jsme o tom spolu na kafi i u vína, přiznal trenér basketbalistek Blažek

Praha

Po dvaceti měsících zase oblékne dres české basketbalové reprezentace rozehrávačka Hana Horáková. Nejužitečnější hráčka domácího MS 2010 pomůže v olympijské kvalifikaci, která se bude hrát koncem června v turecké Ankaře.

Foto: Petr Horník, Právo

Basketbalistka Hana Horáková

Článek

Horákovou zařadil trenér Lubor Blažek mezi osmnáct hráček, které už v polovině května zahájí přípravu na boj o postup na OH do Londýna. "Hanka chce hrát a pro nás je to jenom dobře. Jednání s ní probíhala intenzivně a s obrovským zájem o basket a reprezentaci. Neoznačil bych to za přemlouvání, mluvili jsme spolu na kafi i u vína a závěr byl jednoznačně pozitivní," řekl Blažek.

V nominaci mu chybějí jen dlouhodobě zraněné Romana Hejdová, Edita Šujanová a také kapitánka reprezentace z loňského mistrovství Evropy Veronika Bortelová. "Ta je doma s miminkem," vysvětlil Blažek, jenž na začátek naplánoval družstvu regenerační soustředění v Lázních Bělohrad. Následovat budou další přípravné kempy v Harrachově, Trutnově, Karlových Varech a v Praze.

V rámci přípravy basketbalistky navíc odehrají deset zápasů proti Portoriku, Maďarsku, Turecku, Austrálii, Francii, Kanadě, Chorvatsku a Velké Británii. "Volily jsme takové soupeře, aby nás nachystaly na tvrdost protivnic, které potkáme v kvalifikaci," mínil Blažek. Kvalifikační turnaj v Turecku začne 25. června. Češky se utkají v základní skupině s Argentinou a Novým Zélandem, přičemž dva týmy projdou do čtvrtfinále, jehož vítěz už postoupí přímo na olympiádu.

Širší nominace českých basketbalistek na olympijskou kvalifikaci
Rozehrávačky: Kateřina Bartoňová (USK Praha/VŠ Praha), Lenka Bartáková (Hradec Králové), Hana Horáková (Jekatěrinburg/Rus.), Michaela Uhrová (Strakonice).
Křídla: Kateřina Elhotová, Eva Vítečková, Michaela Zrůstová (všechny USK Praha), Kateřina Křížová (Strakonice), Tereza Pecková (Frisco Brno), Jana Veselá (Valencie/Šp.), Kateřina Zohnová (Mondeville/Fr.).
Pivotky: Ilona Burgrová, Petra Kulichová (obě USK Praha), Alena Hanušová (Frisco Brno), Michala Hartigová (Hradec Králové), Petra Reisingerová (VŠ Praha), Zora Škrabalová (Strakonice), Kamila Štěpánová (Ružomberok/SR).

Reklama