Hlavní obsah

Volejbalisté budou hrát o OH s Německem, Kubou a Indií

Praha

Volejbalisté nakonec budou moci bojovat v kvalifikaci o start na olympijských hrách. Český tým se dostal do jednoho ze tří závěrečných turnajů o účast v Londýně a svěřenci Nizozemce Stewarta Bernarda budou hrát od 8. do 10. června v Berlíně o jedno postupové místo s domácím Německem, Kubou a Indií.

Foto: FIVB

Čeští volejbalisté v utkání proti Brazílii.

Článek

"Jsme moc rádi, že jsme ještě dostali šanci bojovat o olympijské hry. Máme sice v turnaji dva silné týmy, Kubu a Němce, ale ta možnost tu je a musíme ji využít. Dostat se do Londýna je můj sen. Dlouho jsem na tuto šanci čekal a uděláme vše, co bude v našich silách," řekl smečař Jiří Popelka na webu volleycountry.com.

Češi nyní potřebují vytvořit dva výběry. Ve stejném termínu jako olympijská kvalifikace se totiž uskuteční v Jablonci nad Nisou turnaj Evropské ligy. Proto v Nymburku trénuje 22 hráčů, které ještě trenéři o další dva doplní.

"Na olympijskou kvalifikaci pošleme nejsilnější tým, nejlépe připravené hráče a pokusíme se o olympiádu zabojovat," řekl manažer reprezentace Milan Fortuník. "Němci jsou ve formě a budou doma, Kubánci jsou tradičně silní. Údajně měli finanční problémy, ale určitě se dají dohromady. Indie je relativně neznámý soupeř, ale od Australanů vím, že na Asijských hrách bývají silní," uvedl Fortuník.

Generálka s Francií

Po zrušení přípravných zápasů s Íránem se Češi před olympijskou kvalifikací rozehrají 1. až 3. června v Lille s Francií. "Bude to ideální, protože Francie je výborný tým a rovněž se chystá na olympijskou kvalifikaci," řekl Fortuník.

Na poslední kvalifikační turnaje pozvala mezinárodní federace FIVB týmy podle umístění ve světovém žebříčku, českým volejbalistům k účasti v Německu stačila 23. pozice. Další dvě světové kvalifikace jsou v Bulharsku a Japonsku.

Reklama