Hlavní obsah

Nymburk v příští sezóně bude znovu hrát VTB ligu

Nymburk

Basketbalisté Nymburka budou v příští sezóně kromě české ligy znovu hrát také ve východoevropské VTB lize, kde si letos odbyli premiéru, ale nepostoupili do play off. Rozhodlo se o tom v neděli. Pro Středočechy bylo klíčové, že vedení VTB ligy našlo společnou řeč s pořadateli Euroligy, která dlouho hrozila tím, že celky startující ve VTB lize v nové sezóně nebudou moci nastoupit v Evropské lize a v Eurocupu, kde pravidelně startuje i Nymburk.

Foto: Petr Horník, Právo

Basketbalisté Nymburka poslouchají pokyny trenéra Ginzburga

Článek

Teď je taková hrozba už zažehnána. Byť vedení Euroligy dlouho trvalo na tom, že přijme jen družstva, které hrají v ligách s postupovou návazností do svých soutěží. Teď tak oficiálně "uznala" i VTB ligu.

"Vedení VTB ligy jednomyslně schválilo a podepsalo navrženou smlouvu, v nejbližší době by to samé měla udělat Euroliga. Každopádně hlavní komplikace je zažehnána. Možná bylo chybou, že oboustranná jednání začala pozdě, a dlouho nikdo nevěděl, na čem je," uvedl pro ČTK tiskový mluvčí nymburského klubu Ondřej Šimeček.

Pro Nymburk by bylo zásadní komplikací, kdyby mu účast ve VTB lize znemožnila start v Eurucupu. Teď už osminásobní čeští mistři dilema řešit nemusí. Na pochybách ale třeba byly i velkokluby CSKA Moskva, Kazaň, Žalgiris Kaunas a Gdyně. Tedy pravidelní účastníci VTB ligy, kteří zároveň netušili, zda budou moci na podzim naskočit také do Evropské ligy. Teď je ale už jisté, že VTB liga má zajištěnou oficiální návaznost na Euroligu. O elitní soutěž se bude moci ucházet mužstvo, které se umístí ve VTB lize nejvýše z týmů, které EL nehrají.

VTB liga se od příští sezóny znovu částečně změní. Bude v ní startovat už 20 týmů, tedy o dva více než v poslední sezóně, kterou ovládl CSKA Moskva. Vzniknou dvě desetičlenné základní skupiny, hrát se bude systémem každý s každým, mužstva tak v základní části čeká osmnáct zápasů. Prvních osm týmů z obou skupin postoupí do play off. Novinkou je také zrušení závěrečného Final Four. Místo něj se odehrají klasická semifinále, souboj o třetí místo a finále. Nový ročník VTB ligy se rozlosuje na začátku července.

Reklama

Související témata: