Hlavní obsah

Nymburk vyhrál v Prostějově a chybí mu jedno vítězství k titulu

Prostějov

Basketbalisté Nymburka ve třetím finále NBL vyhráli v Prostějově 84:66 a po dvou domácích úspěších jim chybí už pouze jedno vítězství k obhajobě titulu. V sérii na čtyři vítězství vedou 3:0. Devátý titul v řadě tak mohou slavit už v sobotním duelu, který začíná ve 20:00 v Prostějově.

Článek

Na rozdíl od předcházejících dvou zápasů měli Hanáci i bez zraněného rozehrávače Mateje Venty oslnivý začátek. Po chybách soupeře snadno zakončovali protiútoky a nečekaně získali náskok 7:0. Jak rychle jej ale získali, tak snadno vedení ztratili.

Po pěti minutách už byl stav nerozhodný 9:9. Prostějov i v oslabení a v pozměněném složení týmu bojoval, vyrovnanou partii udržel i ve druhé čtvrtině až do stavu 30:30. Signál ke zvratu dal dvěma tříbodovými střelami po sobě Mike Lenzy.

Nymburk před přestávkou ovládl vývoj utkání, přesněji bránil a byl mnohem jistější v koncovce. Zlepšený výkon Nymburka se projevil v závěru poločasu i na bodové šňůře 13:2, na kterou už domácí basketbalisté nedokázali zareagovat. Prostějov sice stačil se svým protivníkem držet v prvním poločase vyrovnanou bilanci v podkošovém doskakování, markantní rozdíl ale ukazovala statistická čísla v přesnosti střelby. V té domácí výrazně zaostávali jak z podkošového prostoru, tak i z tříbodového území.

Po změně stran už rychleji a přesněji hrající Nymburk převzal režii zápasu do svých rukou. Navzdory snaze už domácí basketbalisté neměli sílu na zvrat. Hra Nymburka vycházela z pozorné defenzivy, proti níž se Prostějov jen s obtížemi prosazoval.

Malá naděje na případný zvrat domácím basketbalistům svitla ještě v závěrečné čtvrtině, kdy několikrát snížili na rozdíl osmi bodů. Šanci ale promarnili zbrklým a nepřesným zakončením. V závěru již favorizovaný Nymburk taktickým výkonem dotáhl zápas bez větších problémů k vítězství. V posledních čtyřech minutách začal Prostějov riskovat, po zbytečných ztrátách míče ale už jen Nymburk šňůrou devíti bodů pečetil svoje vítězství.

Prostějov svého soupeře přeskákal v podkošových soubojích, kde získal o 13 míčů více. Tuto výhodu ale nevyužil, neboť kromě Jamara Smithe, který zaznamenal 19 bodů, ostatní spoluhráči pokulhávali v zakončení. Nymburk měl střelecky mnohem vyrovnanější kádr, nad kterým výrazně vyčníval střelec 26 bodů Chester Simmons, jenž byl jednoznačně nejlepším hráčem utkání.

Finále play off basketbalové ligy mužů - 3. zápas:
Prostějov - Nymburk 66:84 (18:16, 32:43, 51:63).
Nejvíce bodů: Smith 19, Nicholson 12, Bohačík 9 - Simmons 26, Benda a Pumprla po 12, Lawrence a Lenzly po 10. Rozhodčí: Dolínek, Paulík, Hruša. Fauly: 22:18 Trestné hody: 11/5 - 21/15. Trojky: 7:7. Diváci: 1800. Stav série: 0:3.

Reklama

Související témata: