Hlavní obsah

Česko - Rakousko 28:22Házenkářky po výhře nad Rakouskem vedou kvalifikační skupinu

České házenkářky porazily v předposledním utkání evropské kvalifikace Rakousko 28:22 a posunuly se do čela skupiny. Z prvního místa je může ve čtvrtek opět sesadit favorizované Švédsko, pokud uspěje ve Slovinsku. V závěrečném kvalifikačním duelu si Češky v sobotu ve Švédsku zahrají o vítězství ve skupině, postup na prosincový šampionát v Nizozemsku už mají jistý od března.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Brankářka české házenkářské reprezentace Barbora Raníková

Článek

České hráčky mohly ke středečnímu zápasu nastoupit bez nervů a měly příležitost začít zkoušet taktické varianty pro EURO. V Rakousku na startu kvalifikace zvítězily svěřenkyně Jana Bašného vysoko o deset branek a i v domácí odvetě většinu času dominovaly.

Češky zaskočily soupeře razantním a svižným nástupem. Dařily se jim rychlé protiútoky a klid jim dodávala výbornými zákroky brankářka Raníkové. Domácí tým tak hned v úvodních minutách odskočil a vedení si pak udržoval v průběhu celého utkání.

"Vstup do zápasu byl výborný, celých 60 minut se takhle bez chyb vydržet nedá. Kvalita v průběhu klesla, nebylo to tak dobré jako v předchozích zápasech, ale pozitivně hodnotím, že tým byl ochotný se z toho útlumu dostat," řekl České televizi Bašný, který ocenil výkon Raníkové. "Ve chvíli, kdy jsme to potřebovali, nás podržela," uvedl.

Ztrátu z úvodu už Rakušanky nesmazaly

Rakušanky se probraly až po úvodní čtvrthodině, kterou prohrály 3:10. České hráčky od 20. minuty polevily v tempu a hostující celek začal zvolna mazat manko. Na startu druhého poločasu skórovaly svěřenkyně kouče Bašného za deset minut jen jednou a v tu chvíli soupeř snížil na rozdíl jediného gólu. Vyrovnat se ale hostům nepovedlo.

Český celek se mohl spolehnout na brankářku Raníkovou, která v rozhodujících momentech chytila několik střel z bezprostřední blízkosti a s úspěšností zákroků přes padesát procent byla hlavní strůjkyní výhry. Její spoluhráčky z pole se vrátily ke hře z úvodní dvacetiminutovky a závěr si spolu s fanoušky vychutnaly.

Bašný se těší na sobotní konfrontaci s vicemistryněmi Evropy Švédkami. Duel bude zároveň soubojem o první místo v tabulce, které by mělo znamenat papírově lehčí los na šampionátu. "Doma jsme se Švédkami prohráli o devět branek. Chtěl bych, abychom vyvrátili tvrzení, že mezi první desítkou na světě a ostatními týmy je značný rozdíl," uvedl Bašný.

Kvalifikace o postup na ME 2012 házenkářek:
Česko - Rakousko 28:22 (16:11)
Sestava a nejvíce branek ČR: Raníková, Doláková - Černá 4, Chrenková 6/2, Crhová, Keclíková, Knedlíková 3, Kutlvašrová, Luzumová 5, Martinková, Poznarová, Růčková, Salčáková, Simerská, Štěrbová 3, Vítková.
Pořadí: 1. Česko 8 b., 2. Švédsko 7, 3. Slovinsko 2, 4. Rakousko 1.

Reklama

Související témata: