Hlavní obsah

Lébl se cítí v Perugii jako doma

PRAHA/PERUGIE

Během tří let se Martin Lébl vyšvihl mezi top blokaře nejlepší volejbalové ligy světa - italské série A1. V Perugii teď dokazuje svou třídu i na začátku nové sezóny, v pěti duelech jeho tým prohrál pouze jednou.

Foto: ČTK

Český reprezentant Martin Lébl (v bílém) blokuje smeč Španěla Juanja Salvadora v utkání Světové ligy.

Článek

Ve stopadesátitisícovém městě ve střední Itálii je Lébl totálně spokojený. S přítelkyní se přestěhoval do nového bytu, pořídil si psa, užívá si. "To jsou ty výhody třetího roku na jednom místě. Nejdřív jsem bydlel sám v 1+1, teď už máme i malou zahradu, aby se pes měl kde proběhnout," líčí dvoumetrový reprezentant.

Stránka v novinách

Nenudí se ale přece jen trochu? Třetí rok stále titíž lidé, prostředí, hala. Prý to nehrozí. "Záleží taky na úhlu pohledu. Já už si tu spíš připadám skoro jako doma," tvrdí, že by se případně nebránil prodloužit smlouvu, která mu vyprší s koncem sezóny. "Záleží taky, jakou bude mít klub koncepci a kam to bude chtít dotáhnout," říká volejbalista, jenž si v minulém ročníku zahrál s Perugií semifinále A1.

Lébla už několikrát lákali do Modeny, ale nikdy nebyl přestup dotažen. "Teď už se tím nezabývám. Náš tým už neberou jako nováčka, který se plácá někde na konci. Jsem ochotný v Perugii ještě nějaký ten pátek zůstat," prohlašuje Lébl.

Ve městě už je také známou postavou. Fanoušci, kteří zápasy domácích volejbalistů navštěvují v počtu asi čtyř tisícovek, jej na ulici bezpečně poznávají. "To je lokální popularita, která se za poslední rok opravdu zvýšila, ale v Gazettě dello Sport má volejbal pořád jen jednu stránku a fotbal dvacet," směje se jasně daným prioritám Italů.

Parťák už je v Řecku

Na Apeninském poloostrově hrají A1 od této sezóny další dva Léblovi spoluhráči z české reprezentace. Jana Štokra si vybrala Modena, Jiřího Krále nováček z Verony. "Štokr je možná největší volejbalový talent, jakého jsem kdy viděl. Angažmá Krále mě ale dost překvapilo. Jenže hned na úvod se chytil a zatím hraje dobře," chválí Lébl, jemuž naopak z Itálie zmizel největší parťák Jakub Novotný, který působil ve druholigovém Schiu.

"Kuba chtěl do A1, ale na postu univerzálů je v Itálii největší konkurence, takže šel radši do Řecka. Bude za hvězdu, zahraje si poháry, já se mu nedivím. Druhá liga je hlavně o tom nějak umlátit balón."

Kromě Lébla, Poláka Swiderského a Španěla De La Fuenteho hrají za Perugii od tohoto ročníku i další dva legionáři - Kubánec Hernandez a Japonec Kato. "Kubánec je v pohodě, a navíc výborně hraje. Japonec si ale s nikým nepadl do oka, navíc skoro ještě nepromluvil," kroutí hlavou Lébl.

O prázdninách měl sice problémy se zraněným ramenem, nyní už se cítí stoprocentně. "Ale to jen trochu zlobil úpon v rameni," říká nejlepší český volejbalista roku 2003. Dovolenou měl také mnohem příjemnější než loni, kdy si z Egypta přivezl záhadnou chorobu. "Byli jsme na Madeiře a naštěstí se mi něco podobného vyhnulo. Teď jen aby se mě držela forma."

Reklama

Související témata: