Hlavní obsah

Deset zemí chce narychlo uspořádat ME házenkářek, Česko mezi nimi ale není

Martin KézrPrávo

Deset zemí by chtělo uspořádat prosincové mistrovství Evropy házenkářek, kam se po osmi letech probojovaly i české házenkářky. Mezinárodní federace (EHF) po překvapivém odstoupení Nizozemska od pořadatelství oslovila všechny postoupivší, kdo se toho narychlo ujme. Česko zájem neprojevilo, ale hlásí se Chorvatsko, Dánsko, Makedonie, Norsko, Rusko, Srbsko a Švédsko. Vedle nich mají zájem také Island, Polsko a Slovensko.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Která země uspořádá ženské mistrovství Evropy? Na snímku brankářka české házenkářské reprezentace Barbora Raníková

Článek

Poslední tři uvedené země přitom uvízly v kvalifikaci, ale v přijetí organizace šampionátu teď vidí cestu, jak si na něm zahrát. „Do dvou týdnů rozhodneme o novém dějišti šampionátu a určíme i termín losu. Pokud by naše volba padla na zemi, která neprošla kvalifikací, nahradila by mezi účastníky Nizozemsko, jehož přístupem jsme zklamáni a šokováni," uvedl generální tajemník EHF Michael Wiederer.

Česko má teď sice dobré zkušenosti s organizací mládežnických šampionátů, ale uspořádání evropského šampionátu žen by pro ně bylo přece jen velkým soustem. „Nejpravděpodobnější je, že se pořadatelství ujme některá ze zemí s ambiciózním a kvalitním týmem, kterému postup utekl," uvažoval trenér reprezentace Jan Bašný, jenž tipuje, že se pořadatelství nakonec ujme Polsko. „Investovali tam do ženské házené v poslední době dost peněž, loni angažovali nového dánského trenéra, skoro se kvalifikovali přes Rusko, což znamená, že tým mají dobrý."

Na Islandu je tma

Ze všech těch deseti možností pořadatelství ME by se mu nelíbil snad jen Island. „Je tam pořád tma. Když jsme tam nedávno hráli, poznali jsme, že ještě o půl dvanácté je všude tma a ve čtyři odpoledne už zase. Na mě je tam prostě málo sluníčka," usmál se Bašný, kterému jinak ale nečekaná komplikace s pořadatelstvím spíš přidělává vrásky.

„Brzdí nám to možnost plánovat přípravu. Potřebujeme si domlouvat přátelská utkání a to se odvíjí právě podle toho, jak se nalosuje skupina. Plánovat jsme měli všechno po středečním losování, teď se vše zbrzdí," postěžoval si trenér.

„Podle místa šampionátu se bude muset připravit i závěrečný týdenní plán před mistrovstvím, aby se to co nejlépe zkoordinovalo s cestou. Všechny tyto přípravy se teď pozastaví a času už není zase tolik. Na los čekají i ostatní celky, třeba Ukrajina při rozhodování o tom, koho pozve na přípravný turnaj, o který jsme měli zájem," doplnil Bašný.

Reklama

Související témata: